Het boek bestaat uit 58 brieven van Leidse wezen, voornamelijk uit de tweede helft van de achttiende en de eerste helft van de negentiende eeuw.
Het boek bestaat uit 58 brieven van Leidse wezen, voornamelijk uit de tweede helft van de achttiende en de eerste helft van de negentiende eeuw. Foto:

Activiteiten op basis van brievenboek wezen

n Theater, films en workshops

evenement n Rond het uitkomen van het brievenboek '"Met tranen in mijn ogen…."; Brieven aan het Heilige Geest Weeshuis te Leiden' worden enkele uitgaansactiviteiten geboden.

Op 7 april verschijnt het brievenboek 'Met tranen in mijn ogen…'; Brieven aan het Heilige Geest Weeshuis te Leiden'. Dit boek bestaat uit 58 brieven van Leidse wezen, voornamelijk uit de tweede helft van de achttiende en de eerste helft van de negentiende eeuw.

De brieven, bezorgd en ingeleid door Dita van Wieren-Maan, geven een goed en ontroerend beeld van het leven in en rondom het Leidse weeshuis. Daarnaast weerspiegelen ze de maatschappelijke en politieke veranderingen van die tijd. Omdat de brieven zijn geschreven door ge­wone mensen en niet door de bovenlaag van de bevolking, vormen ze een interessante bron, niet alleen voor historisch, maar ook voor taalkundig onderzoek. Er zijn niet heel veel van dit soort documenten bewaard gebleven en in dat opzicht is het archief van het weeshuis een unieke bron.

Om recht te doen aan de taal waarin ze zijn geschreven, is ervoor gekozen om zowel het origineel als een hertaling te geven. De hertaling geeft de brief weer in hedendaags Nederlands. In korte introducties krijgt de lezer inzicht in context en aanleiding van de brieven.

Het boek is een initiatief van de Stichting Heilige Geest te Leiden, ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan. De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met Erfgoed Leiden en Omstreken, het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW) en de Leidse uitgeverij Primavera Pers.

Activiteiten

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek worden allerlei activiteiten georganiseerd tussen 7 en 15 april. In samenwerking met Bioscopen Leiden, Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW), Erfgoed Leiden en Omstreken, Stichting Utopa en Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland heeft de Stichting Heilige Geest een gevarieerd programma samengesteld.

Op zaterdag 7 april vindt de boekpresentatie plaats tijdens een besloten bijeenkomst met een theatervoorstelling door Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland in het gebouw van het voormalige Weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht 17. De voorstelling is gebaseerd op enkele van de brieven.

Op zondag 8 april wordt de voorstelling van het Jeugdtheater nog twee keer opgevoerd in het Weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht 17, om 14.00 uur en om 16.00 uur. De voorstelling duurt ongeveer één uur en is openbaar toegankelijk. Kaarten kosten 7,50 euro.

Op woensdag 11 april wordt er op basis van de brieven een workshop transcriberen georganiseerd bij Erfgoed Leiden en Omstreken. Dit is een workshop voor studenten Nederlands en geschiedenis onder leiding van dr. Ineke Huysman van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW).

Tot slot wordt op zondag 15 april in bioscoop Trianon een speciale voorstelling georganiseerd van de weeshuisfilm Annie. De film begint om 13.00 uur. Na afloop van de film heeft men de gelegenheid het boek aan te schaffen.


Airbrush en kunstkip

feestdagen n Dit meisje leerde 'airbrushen' van kunstenaar Wim Glasbergen tijdens het kunstkippenfeest afgelopen weekeinde in de Kopermolen.

Het winkelcentrum Kopermolen stond in het teken van het kunstkippenproject. Naast Glasbergen waren Karin Schoenmaker, Reinout van Dijk, Justus Dick Bakhuizen van den Brink en Joy Bleekrode actief om kippen tot kunstkippen om te toveren. Bezoekers konden hen op verschillende plekken aan het werk zien.

De opbrengst van de kunstwerken vindt plaats via favebook, en gaat gaat naar het nieuwe kippenhok van Kinderboerderij Merenwijk. | Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

Afbeelding