Afbeelding
Foto:

Kind moet achterover in het water kunnen vallen

onderwijs n De eisen voor zwemdiploma's A, B en C zijn per 1 januari aangescherpt. De nieuwe regels worden geleidelijk ingevoerd. Er komt meer nadruk te liggen op 'overleven' in plaats van een 'mooie slag'.

Kinderen moeten leren wat ze moeten doen in onverwachte situaties. Zo zullen ze leren hoe te reageren bij achterwaarts in het water vallen. Om het A-diploma te halen moet de jeugd met een lange broek en een shirt met lange mouwen kunnen zwemmen. Voor het C-diploma moeten ze met een dikke jas door een gat kunnen zwemmen. Oefeningen als de startduik vallen af. Het gaat er volgens het platform Nationale Norm Zwemveiligheid (NNZ) niet alleen om dat kinderen zich kunnen redden in zwembaden, maar juist wanneer ze onverwachts in open water terechtkomen. De aangescherpte regels moeten ervoor zorgen dat minder mensen verdrinken. Naast de aangepaste zwemlessen geeft het platform ook een dringend advies mee aan ouders. Zo wordt aangeraden kinderen door te laten gaan met zwemles tot het C-diploma is behaald. Pas dan kan een kind zich echt redden in open water, zoals de zee of een recreatieplas.


Laat de Paashaas met rust

Frederik de Paashaas kwam naar Leiden en nam plaats op een bankje ergens op het Rapenburg. Frederik stond daar op het bankje om de kinderen te vermaken. Kleine kinderen vonden het heel leuk dat Frederik daar stond, op dat bankje. Na een dag vermaak was Frederik erg moe en wilde graag slapen. Maar grote kinderen pestten Frederik 's nachts en dat vond hij niet leuk. Toen plakte Frederik maar een briefje op het bankje met een boodschap aan de grote kinderen. Zo kreeg hij toch nog een goede nachtrust.


Mysterie oude voetbalfoto opgelost

sport n We kregen veel reacties op de oude voetbalfoto die vorige week in De Leydenaer stond. Lezer Fred Kluit vond de foto in een gekocht tweedehandsboek en vroeg zich af wie er op staan. Het bleek om een team van VNA te gaan.

Jan Bodrij kwam met het juist antwoord: ''Mijn vader Jan Bodrij heeft bij VNA gespeeld en deze foto is waarschijnlijk na 1950 gemaakt bij het Zwarte Pad, enkele namen zijn van boven naar rechts Henk Keijzer, Rinus van Dam, Wim Hendriks, Jan Ooijendijk (voorzitter) Nico Langezaal , Ben Lambrechts (bestuurslid) Wim Klein met de bloemen, Cor Brandt met de bal keeper.''

Dick Barnhoorn kwam dicht in de buurt: ''Ik vermoed dat het een foto is van het eerste elftal van VNA. Dit baseer ik op het feit dat vermoedelijk de speler met de bloemen, Wim Klein moet zijn. Wim, zat namelijk in de verre familie van mijn echtgenote, en die is er ook stellig van overtuigd dat dit Wim Klein moet zijn.''

Oud-voorzitter Gerardus van den Hoed wist het ook: ''De foto die jullie geplaatst hebben is van de voetbalvereniging Voetbal Na Arbeid. De vereniging is opgericht 1 mei 1946 . Op de achtergrond staat de toenmalige voorzitter de heer J. Ooyendijk. In het begin werd er gevoetbald aan het Zwarte Pad , later verhuisden wij naar de boshuizerkade.

Ook K. Boom droeg een steentje bij: Volgens mij is de gepubliceerde foto een foto van de niet meer bestaande voetbalclub V.N.A. De keeper is Brand en de persoon op de achtergrond, bestuurslid Ooyendijk.

Afbeelding
Afbeelding