Afbeelding
Foto:

Petitie voor beter nachtleven

uitgaan n De zogenaamde 'Nachtraad' is een petitie gestart voor een beter nachtleven in Leiden. Het samenwerkingsverband tussen culturele organisaties en personen uit het uitgaansleven vindt dat er meer moet gebeuren 's avonds in het weekeinde in Leiden. En veelgehoorde klacht is dat er geen goede discotheken zijn. Stappers wijken daarom uit naar Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Het probleem is overigens al vele jaren oud, maar met het sluiten van In Casa is het opnieuw actueel geworden.


100 lezers trappen in 1-aprilgrap

geschiedenis n Vorige week berichtte De Leydenaer over de vondst van een eeuwenoud Pilgrimdocument in het 'gemeentearchief' door thrillerschrijver Jeroen Windmeijer en Pilgrim-expert Piet van Vliet.

De vondst van de velletjes papier leek inderdaad op een scène uit De Da Vinci Code maar naar nu blijkt, was dit een (geslaagde) 1-aprilgrap. Bijna 100 lezers reageerden via de mail graag bij de lezing over de vondst aanwezig te zijn!

Een goede verstaander had de grap al snel kunnen doorzien: het 'Leids Gemeentearchief' bestaat namelijk al jaren niet meer. De 1-aprilgrap is wel tot stand gekomen met de hulp van een – bijzonder – archief namelijk Erfgoed Leiden en omstreken, de instelling voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Leiden en de omliggende gebieden. Deze organisatie beheert, naast het archeologisch depot van Leiden, diverse historische archieven. Maar zij doet nog veel meer. Zo adviseert zij over de omgang met cultuurhistorische waarden in de ruimtelijke omgeving. Erfgoed Leiden e.o., gelegen aan de Boisotkade 2A, is dus een uitstekende plek om onderzoek te doen naar het verleden (zie Erfgoedleiden.nl).

Overigens zal Windmeijer op 8 april om 13.00 bij boekhandel Kooyker echt komen vertellen over zijn nieuwe roman 'Het Pilgrim Fathers Complot', die vanaf 7 augustus in de boekwinkels ligt.