Nieuwe Leidse roman

Literatuur n Zeer recent is de novelle Nachtengeltjes en driehoekjes bij uitgeverij Aspekt verschenen. Het verhaal speelt zich geheel af in de Leidse binnenstad, met La Bota en Odessa als belangrijkste uitspanningen. Dorian d' Oliveira is de schrijver van Nachtengeltjes en driehoekjes. Hij studeerde en woonde jarenlang met veel genoegen in Leiden. Op zijn blog staan een aantal artikelen over Leidse kunstenaars, trouwens. De Leidse kunstenares Itsme Marks heeft de illustraties voor de novelle vervaardigd. Haar zoon Frank de Rooij maakte de teaser om Nachtengeltjes en driehoekjes te promoten. Zie link onder. De Rooij is onder meer bekend door zijn documentaire over de schilder Justus Donker, evenals De Rooij een inwoner van de sleutelstad.


Denksporters betalen BTW

Belasting n Als het aan staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën ligt gaan dam-, schaak-, bridge en go-verenigingen, in tegenstelling tot andere sportclubs, BTW betalen. De reden? Deze sporten vragen een te verwaarlozen lichamelijke inspanning en daarmee niet als sport moet worden beschouwd. Dit betekent een lastenverzwaring van ongeveer € 10,00 per jaar per denksporter. Voor de schatkist betekent dit extra inkomsten, ruim 1 miljoen euro. De denksportbonden vrezen dat door de maatregel de ledenaantallen zullen teruglopen.


Bewoners ruilen kledingstukken

Samenleving n Leiden heeft sinds enige tijd een Ruilbus. Wijkbewoners in De Mors kunnen hier hun kledingstukken brengen en in ruil daarvoor een ander kledingstuk meenemen. Ook andere spullen, zoals speelgoed en boeken kunnen in de laagdrempelige ontmoetingsplek worden geruild.