Afbeelding
Foto:

Paadjes trappen bij opening schooltuin

onderwijs n Het schooltuinseizoen in Leiden is officieel geopend door Jeannette Hendriks van het WOZ-fonds en kinderen van de NOVA-klas van de Anne Frankschool op het schooltuincomplex in het Stevenshofpark.

Daar krijgen ze dit seizoen hun eigen tuintje waar ze tot de herfstvakantie voor zorgen. De opening bestond uit het traditionele paadjes trappen rond de tuintjes, in een lange rij. Door de vele regen bleven er nog wel eens laarzen en schoenen vastzitten in de klei. Daarna gingen de eerste planten en zaadjes de grond in.

In de Stevenshof is dankzij bijdragen van Fonds 1818 en WOZ-fonds een grondverbeteringsproject uitgevoerd. De kleigrond is hier ook na 32 jaar nog moeilijk bewerkbaar voor de kinderen en vaak heel nat. De hoop is dat het mengen met Lavazand voor verbetering gaat zorgen.

De Vereniging Leidse Schooltuinen (VLS) bestaat al sinds 1926. Over de hele stad komen er 28 schoolgroepen en 1 BSO-groep met in totaal ongeveer 650 kinderen tuinieren op de schooltuincomplexen: in Noord, in Cronesteyn, in de Stevenshof, in park Matilo en achter het zorgcentrum Rijn en Vliet aan de Cornelis Schuytlaan. Ook na schooltijd en op een aantal zondagmiddagen zijn de schooltuinen weer open voor schooltuinkinderen en hun familie. Belangstellenden kunnen altijd een kijkje nemen als de schooltuinen open zijn. Kijk voor de openingstijden op de website www.schooltuinenleiden.nl.

Bijenjaar

De Leidse schooltuinen sluiten aan bij het Bijenjaar van Nederland zoemt. Op de schooltuinen zijn naast honingbijen ook vele wilde bijen te vinden. De kinderen gaan dit zeker ontdekken tijdens de tuinlessen.

Afbeelding
Afbeelding