Een glimlach bij de Leidse delegatie. Hete geld is binnen. |Foto: PR.
Een glimlach bij de Leidse delegatie. Hete geld is binnen. |Foto: PR. Foto:

Pluim voor Leids erfgoedbeleid

n winnaar BNG Bank Erfgoedprijs 2018

geschiedenis n N iet Deventer, Tilburg en Zaanstad, maar de gemeente Leiden heeft de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 gewonnen. Juryvoorzitter Ina Adema, burgemeester van Lelystad, maakte dit op donderdag 29 maart bekend in het Koelhuis in Zutphen

Leiden ontving, behalve complimenten en lof door de jury, een oorkonde en geldprijs van 25.000 euro, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Naast een juryprijs wint Leiden ook nog eens de publieksprijs. Van de 4200 stemmen, waren er 1800 stemmen voor Leiden.

De jury omschreef Leiden als volgt: "De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 is de gemeente die zich een voorbeeld toont voor andere gemeenten op het gebied van integraal erfgoedbeleid en een proactieve houding. Het is de gemeente met een hele duidelijke visie. Kenmerkend is de nauwe samenwerking tussen overheid, bewonersinitiatieven en ondernemers. De gemeente heeft zijn erfgoedbeleid en –activiteiten goed geborgd en de profilering van de gemeente is helder. Een deskundig team van archivarissen, collectiebeheerders, bouw- en architectuurhistorici, erfgoedadviseurs, archeologen, monumentenzorgers werken samen aan de regionale historie van deze gemeente en de omliggende regio."

Ook de andere genomineerden, Deventer, Tilburg en Zaanstad, werden door de juryvoorzitter Ina Adema uitgebreid geprezen; 'Het is inspirerend wat deze gemeenten presteren. Allen zetten zich op fascinerende en gepassioneerde wijze in voor hun erfgoed'.

Toegankelijker

Nieuw dit jaar was de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken. Het publiek heeft gestemd voor de Publieksprijs op de gemeente waarvan men vindt dat die in het verleden, heden en toekomst op inspirerende en innovatieve wijze omgaat met erfgoed. Met bijna 1800 stemmen ging Leiden ging er ook met de Publieksprijs vandoor.

Met het jurygeld 25.000 euro wil Leiden de komende jaren de verhalen uit onze geschiedenis toegankelijker maken en bij een groter publiek onder de aandacht brengen.


De Bachbijbel tentoongesteld in Leiden

geloof n Bij Ichthusboekhandel in de Nieuwstraat zal vrijdag 13 en op Independent Bookstore day 14 april een unieke replica van de Bijbel van J.S. Bach tentoongesteld worden. Tussen 10.00 uur en 17.00 kan iedereen dit bijzondere exemplaar bekijken.

De Bachbijbel is een facsimile van het meest persoonlijke document uit de nalatenschap van Johannes Sebastian Bach: zijn persoonlijke Bijbel met volop aantekeningen en verwijzingen.

Calov-bijbel

Wat had Johann Sebastian Bach op zijn boekenplank staan? Daar hebben we een lijst van. Het boek dat voor Bach het belangrijkste was, zijn Bijbel, is bewaard gebleven. Dat boek, het meest bijzondere document uit Bachs leven, is nu beschikbaar als unieke facsimile-uitgave. De bijbel van Bach wordt ook wel de Calov-bijbel genoemd. Dat betekent dat er nu een heruitgave is, die tot in de details er uitziet zoals het origineel. Compleet met de eigenhandige aantekeningen van Bach zelf die mede de basis vormden voor zijn muziekstukken.

De handgemaakte uitvoering, de luxe verpakking en de enorme rijkdom aan inhoud maken de BachBijbel tot een unieke uitgave.

De uitgave is tot stand gekomen, in een unieke samenwerking tussen bedrijven in Nederland, Polen en de Verenigde Staten. Van de geplande genummerde oplage van 1.000 exemplaren zijn nog enkele exemplaren beschikbaar.

De Bijbel bevat honderden onderstrepingen, en kanttekeningen in de hand van Bach, een toeschrijving die is bewezen door handschriftanalyse en chemische analyse van de inkt.

De Bijbel bevat honderden onderstrepingen en kanttekeningen.