Afbeelding
Foto:

Ontwikkelaar houdt hoop op 'Toekan-toren'

Infrastructuur n De zogenaamde Toekan-toren is nog niet van de baan. Projectontwikkelaar Timpaan uit Hoofddorp wil nog steeds een torenflat langs de Ommedijkseweg bouwen. Eerder sprak een ruime politieke meerderheid zich juist tegen een dergelijke toren, aan de rand van de Stevenshof.

Bewoner en actievoerder Fred Sengers: ''Vorige week viel bij omwonenden een brief van Timpaan in de brievenbus. Het staat er niet met zoveel woorden, maar wie goed leest ziet dat de projectontwikkelaar aankondigt dat hij de planvorming voor de bouw van een 75 meter hoge woontoren naast de A44 gewoon doorzet. Er is een website gemaakt en er komt een nieuwe informatie-avond medio mei of zelfs juni.''

''Waarom projectontwikkelaar en hun opdrachtgevers deze politieke realiteit niet onder ogen willen zien is ons een raadsel. Maar deze hardleerse opstelling bevestigt nog eens dat het participatieproces faliekant is mislukt. Timpaan is alleen maar aan het zenden geweest en heeft er geen blijk van gegeven ook te willen luisteren; laat staan iets met die input te doen. Zelfs nu nog spreekt zij van 'nader overleg' waarin wordt 'verkend welke aanpassingen in het voorlopig ontwerp mogelijk zijn'.

Participeren betekent 'deelhebben in' of 'meedoen aan'. Het impliceert tweerichtingsverkeer. Daar is hier nooit sprake van geweest. Vanaf het begin stond de gewenste uitkomst vast: een torenflat van 75 meter hoog. Alles wat niet in dat plaatje paste is door Timpaan hooghartig genegeerd. Er zijn keurig verslagjes gemaakt en iedereen kon zijn zegje doen, maar de uitgangspunten van het plan stonden blijkbaar niet ter discussie.''

''Wij gaan er vanuit dat de familie Van den Assem-Van de Valk ooit iets met hun grond wil gaan doen. Ze kunnen Timpaan inruilen voor een andere projectontwikkelaar, maar het blijft dezelfde opdrachtgever die dan opnieuw met de omwonenden, de lokale politiek en de gemeente Leiden aan de slag moet over een nieuw plan. Dat wordt bij voorbaat wel heel lastig als ze zich doof blijven houden voor de legitieme belangen van de omgeving. Daarom adviseren wij: trek de stekker uit dit heilloze plan en steek je energie in het ontwikkelen van een alternatief dat wel op draagvlak van de buurt en de politiek kan rekenen.''


Hoogleraar Geschiedenis Leidse Stadscultuur

geschiedenis n Mevrouw dr. Ariadne Schmidt (1972) wordt door de Stichting Leerstoel Magdalena Moons benoemd tot bijzonder hoogleraar voor de Geschiedenis van de Leidse Stadscultuur aan de Universiteit Leiden. Zij zal per 1 september wetenschappelijk onderzoek doen en onderwijs geven over de Geschiedenis van de stadscultuur, in het bijzonder van Leiden.

"De stichting en de universiteit zijn zeer verheugd met de aanstelling van mevrouw dr. Schmidt als bijzonder hoogleraar op de nieuwe leerstoel. Met haar kennis zal de lokale geschiedenis van Leiden de aandacht krijgen die het verdient," aldus André de Jong, voorzitter van de Stichting Leerstoel Magdalena Moons.

Naast haar hoogleraarschap zal dr. Schmidt een rol spelen in de ondersteuning en versterking van de samenwerkingsverbanden met de Leidse musea, erfgoedinstellingen en historische verenigingen. Ook zal zij een bijdrage leveren aan de publieke zaak op het gebied van de Leidse stadscultuur. Per 1 september zal zij deze leerstoel, die een prachtige versterking is van de band tussen stad en universiteit en leidt tot vergroting van de academische kennis over de rijke Leidse geschiedenis, gaan bezetten. Het initiatief voor deze bijzondere leerstoel komt van oud-bestuursleden van de 3 October Vereeniging, verenigd in de Magdalena Moons Vereeniging.


Geld voor vliegtickets gezocht

Op zaterdag 30 juni is er een optreden van de Amerikaanse zangeres Jhelisa Anderson in de Hooglandse kerk voor het festival Songs of Freedom. Zij komt speciaal over uit de USA voor een exclusief optreden met een Tribute to Nina Simone. Tenminste, als er geld voor haar vliegtickets is. Organisator Martin Rohde: ''Het is een jarenlange droom van mij dat zij naar Leiden komt. Maar we hebben geld nodig. We vragen een sponsoring van 15 of 25 euro. Je naam wordt op de website van Songs of Freedom vermeld en na afloop van het concert is er gelegenheid om Jhelisa Anderson te ontmoeten.'' Info op Info@songsoffreedom.nl.

Afbeelding