De voorzijde gebouw Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg in Leiden. | Foto: Rob Overmee.
De voorzijde gebouw Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg in Leiden. | Foto: Rob Overmee. Foto:

Rijksmuseum van Oudheden viert 200-jarig bestaan

musea n Op 25 april opent in Leiden de grote overzichtstentoonstelling 'Al 200 jaar van nu', een verrassend verhaal over tweehonderd jaar Rijksmuseum van Oudheden.

Door Eric Hoenson

Al 200 jaar Oudheden

'Het museum organiseert voor bezoekers 200 exclusieve dingen, voor èn achter de schermen.

Van de oprichting door koning Willem I in 1818 tot woelige oorlogsjaren en wederopbouw tot wereldfaam. Bezoekers wandelen langs twee eeuwen museumgeschiedenis en zien talrijke voorbeelden uit de collectie die daar een rol bij speelden. De tentoonstelling speelt zich af tegen de achtergrond van de veranderende wereld tussen 1818 en 2018. Archeologie en oudheden zijn al tweehonderd jaar onlosmakelijk verbonden met het Leidse museum en de verhalen daarover zijn immer actueel. De expositie is te zien tot en met 2 september.

Schatten

Het Rijksmuseum van Oudheden is in 1818 opgericht als nationaal centrum om kunst- en archeologische schatten van oude 'verdwenen' culturen bij elkaar te brengen en te tonen aan publiek. Met 150 Griekse en Romeinse beelden ging het destijds van start. De beginjaren verliepen voorspoedig; het museum kocht grote collecties aan uit Egypte, de Klassieke wereld, en zelfs 'Oost-Indische' oudheden. Daarnaast vonden vanaf 1827 namens het museum de eerste archeologische opgravingen van Nederland plaats. De instabiliteit van Europa tijdens revoluties, economische crisis en wereldoorlogen had vervolgens zijn weerslag op het museum. Het grootste deel van de collectie is in 1940 in bunkers geplaatst in de duinen. De bezetter toont opmerkelijke interesse voor de prehistorische collectie, vanwege ideeën over de oorsprong van een Duits wereldrijk. Na de oorlog keert de collectie terug uit de schuilkelders, het museum breidt uit en bezoekersaantallen groeien. Tegenwoordig is het Rijksmuseum van Oudheden een levendig podium voor de oudheid, met ruim 200.000 bezoekers per jaar en een rijke, veelzijdige verzameling. Die telt meer dan 180.000 voorwerpen uit het oude Egypte, de Klassieke Oudheid, het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland.

Mix

'Al 200 jaar van nu' presenteert een mix van voorwerpen uit de eigen collectie en voorwerpen die de afgelopen twee eeuwen naar andere musea zijn verhuisd. Het onlangs verworven prehistorische zwaard van Ommerschans en het diploma van de eerste museumdirecteur Reuvens prijken naast Javaanse beelden, Peruaans aardewerk en een beeld uit de schatkamer van de St. Servaas in Maastricht, die speciaal voor de tentoonstelling eenmalig terugkeren naar het Rapenburg. Daarnaast zijn er talrijke voorwerpen die nooit eerder te zien waren zoals kopieën van Deense runenstenen en een 16de-eeuwse 'Romeinse' Venus, en is er aandacht voor de impact van het werk van de elf directeuren en onderzoek van museumconservatoren in de afgelopen 200 jaar.

Het jubileumjaar 2018 krijgt in het museum verder gestalte via een jubileumroute met anekdotes en onbekende verhalen bij zo'n vijftig voorwerpen in de zalen over de oude Egyptenaren, Grieken, Romeinen, het oude Nabije Oosten en de archeologie van Nederland. Daarnaast verschijnen er een jubileumboek (€49,95) over 200 jaar museumgeschiedenis, het RMO Magazine (€3,50) en een speciale serie feestelijke postzegels, in samenwerking met PostNL.

Ook organiseert het museum voor bezoekers 200 exclusieve activiteiten, voor èn achter de schermen. Voor liefhebbers en vakgenoten is er een serie congressen over de collectiegebieden.

Afbeelding