Dagelijkse drukte op de A4 bij Leiden. |Foto: De Leydenaer.
Dagelijkse drukte op de A4 bij Leiden. |Foto: De Leydenaer. Foto:

Nog zeker tien jaar in de file op de A4

n In 2028 is pas geld beschikbaar voor verbreding

infrastructuur n Nog zeker tien jaar zullen automobilisten op de A4 ter hoogte van Leiderdorp in de spits in de file staan. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is van plan de weg te verbreden om het knelpunt op te lossen, maar daarvoor is pas vanaf 2028 het benodigde geld, 50 miljoen euro, beschikbaar.

Door: Corrie van der Laan

"Uit onderzoek is gebleken dat een extra rijstrook tussen Burgerveen en de N14 de doorstroming zal verbeteren", zo schrijft het ministerie aan onder anderen de gemeente Leiderdorp. Er wordt ook gekeken wat er gedaan moet worden om de aansluitingen van de A4 met het wegennet eromheen te verbeteren.

Om input van het bedrijfsleven, bewoners, weggebruikers en andere belanghebbenden en geïnteresseerden te krijgen, organiseert het ministerie binnenkort drie informatie-inloopavonden. Die zijn op donderdag 12 april in Restaurant Tussen Kaag en Braassem in Nieuwe Wetering, op woensdag 18 april in Van der Valk Hotel de Gouden Leeuw in Voorschoten en op donderdag 19 april in De Eendenkooi in Zoeterwoude, steeds van 19.00 tot 21.00 uur.

In september 2019 wil het ministerie helder hebben wat de beste maatregelen zijn om het hardnekkige fileprobleem aan te pakken, medio 2021 moet dan een Tracébesluit genomen worden.

Vastlopen

Maar dat betekent niet dat de schop dan ook snel de grond in kan. Niet alleen omdat het geld pas later beschikbaar is, maar ook omdat er in de periode vanaf nu tot 2028 al heel veel werkzaamheden gepland staan voor dit deel van de Randstad. Dus ook om te voorkomen dat door werk aan teveel wegen tegelijk de hele Randstad vast loopt, wordt de aanpak van de A4 opgeschoven in de tijd.


Werk aan druk kruispunt

verkeer n Nog tot en met 26 april wordt er gewerkt aan het kruispunt Plantagelaan - Utrechtse Veer - Utrechtsebrug. Het doel van de werkzaamheden is om de doorstroming van het verkeer te verbeteren.

Op het kruispunt worden de verkeerslichten vervangen en opnieuw ingeregeld. Er komt een tweede opstelstrook op het Utrechtse Veer voor het verkeer dat rechtsaf slaat richting Plantagelaan. Op de Plantagelaan krijgt de rijbaan nieuw asfalt. Resultaat van deze werkzaamheden:De doorstroming van het verkeer verbetert aanzienlijk. Nu en in de toekomst (er is rekening gehouden met verkeersgroei).De wachttijd voor de fietsers bij de verkeerslichten neemt af.De herinrichting is verkeersveiliger door een overzichtelijker indeling en minder lange wachttijden.

De werkzaamheden zijn gestart op 26 maart met de afsluiting van Utrechtse Veer. de kruising is afgesloten van 20 tot 23 april. De oplevering is op 26 april.

Tegelijk met de werkzaamheden aan het kruispunt wordt onderhoud aan de Utrechtsebrug uitgevoerd. De brug krijgt nieuw asfalt en naden en voegen worden hersteld.Bereikbaarheid

De kruising Plantagelaan - Utrechtse Veer - Utrechtsebrug is aangesloten op de Zijlsingel en de Hoge Rijndijk. Het is een drukke verbinding van en naar de stad en als aansluiting met de A4. De werkzaamheden leiden op een aantal momenten tot grote hinder :Van maandag 9 april tot en met zaterdag 14 april was het Utrechtse Veer tussen de Plantagelaan en de Zijlsingel afgesloten. Fietsers en voetgangers konden lopend over de Singelbrug. Autoverkeer werd omgeleid.

De overige weken is het kruispunt open maar moet men rekening houden met vertraging.

De weg is afgesloten voor al het |Foto: Niek Bavelaar.