Deelnemers aan de Singelloop in 2015. |Foto: Fotobureau Monica van der Stap.
Deelnemers aan de Singelloop in 2015. |Foto: Fotobureau Monica van der Stap. Foto:

Leiden tijdens Singelloop op zijn kop

voetbal n Hardlopers nemen op vrijdag 20 april voor even de Leidse singels in bezit. Met duizenden tegelijk wagen zij zich dan aan de 43ste Leidsch Dagblad Singelloop, de populaire gezinsloop voor het goede doel. De gouden paralympiër Jeroen Kampschreur lost om 19.30 uur het startschot op de Langegracht. De opbrengst gaat naar diverse goede doelen.

De Singelloop zet Leiden ruim een uur op zijn kop. Het verkeer ligt even stil, huizen stromen leeg omdat Singelbewoners vrienden, bekenden en onbekenden willen aanmoedigen tijdens hun 7 kilometer lange hardlooptocht door de Leidse binnenstad. De Singelloop is niet alleen in trek bij geoefende hardlopers, maar ook bij scholieren, bedrijven en andere gezelschappen die vaak met zijn allen vertrekken en na een goed half uur één voor één binnendruppelen.

Een prettige bijkomstigheid van al die inspanningen is dat zij veel geld opleveren voor goede doelen in het verspreidingsgebied van het Leidsch Dagblad, samen met de Leidse Politie Sportvereniging sinds 1976 organisator van de loop. Dit jaar kunnen Curium-LUMC, Stichting Voedselbank Leiden e.o., Stichting Natuurspeeltuin Voorschoten, Onder water in Leiden.nl, Stichting Speel- en Ontmoetingsplaats De Geest Warmond, IBG Cronesteijn en Leiden Atletiek een deel van de opbrengst tegemoet zien.

Veel sportwinkels in Leiden en omgeving dragen een steentje bij aan het welslagen van de loop, die gekscherend wel het wereldkampioenschap van Leiden wordt genoemd. Daar heeft de voorverkoop van startnummers plaats tot donderdag 19 april 16.00 uur. Op vrijdag 20 april zijn startnummers à 4 euro tussen 10 en 16 uur te koop bij de Leidse politie (Langegracht 11). Na 16.00 uur kunnen late beslissers nog voor 5 euro een startnummer kopen op het start- en finishterrein.


Sport uit het weekend

Stunt van ZZ in Groningen

basketbal n Zorg en Zekerheid Leiden blijft nog in de race voor een hogere klassering dan de vierde plaats. De Leidse formatie schoot in Groningen met scherp. Via een ruststand van 55-48 werd er uiteindelijk met de onwaarschijnlijk hoge score van 103-112 gewonnen. Door deze verrassende winst in Groningen – de eerste zege in MartiniPlaza sinds 13 november 2014, toen het 70-72 werd – bestaat de mogelijkheid dat Zorg en Zekerheid Leiden toch nog de vierde plaats kan ontlopen. Dan moet de Leidse ploeg komende week winnen in Rotterdam van Forward Lease en zaterdag thuis van Apollo. Als New Heroes dan wint van Landstede Basketbal, dan eindigt Zorg en Zekerheid Leiden toch nog als derde.

Finaleplek voor ZVL Tetteroo

waterpolo n ZVL Tetteroo is langs de kortste weg de finales om het landskampioenschap binnengestapt. Na de moeizaam gewonnen eerste wedstrijd tegen UZSC op vrijdagavond in De Zijl (9-8), was er in de tweede wedstrijd – in Utrecht – meer overtuiging. Met name vanaf halverwege de derde periode (7-7) was de nummer één van de reguliere competitie duidelijk de bovenliggende partij. De vier doelpunten in het restant van de derde en in de vierde periode werden door UZSC slechts beantwoord met één treffer, waardoor de eindstand 8-11 werd.