Burgemeester Henri Lenferink opende met een enorme klap het pop-up museum. | Foto: Jorrit Lousberg.
Burgemeester Henri Lenferink opende met een enorme klap het pop-up museum. | Foto: Jorrit Lousberg. Foto:

Pronkstukken Naturalis tentoongesteld in school

n Bijzondere opening Nationale Museumweek

musea n Nieuw publiek bereiken met pop-up musea in scholen, dat doen verschillende musea gedurende de Nationale Museumweek. Vorige week werd het eerste pop-up museum van de Museumweek 2018 geopend in de Leidse middelbare school De Thermiek.

"Dit is een bijzondere dag, museum Naturalis verhuist voor heel even naar De Thermiek", aldus Kim-Lian van der Meij, ambassadrice van de Nationale Museumweekj. Samen met burgemeester Lenferink opende zij de tentoonstelling: "Fantastisch om hier een klein deel Naturalis te openen. We moeten als gemeente, door de verbouwing Naturalis een klein beetje missen. Door deze pop-up tentoonstelling is er toch een groter deel van de collectie zichtbaar en toegankelijk voor de stad!". Ook de leerlingen zijn enthousiast: "Te gek dat we deze door ons uitgekozen pronkstukken nu in onze school hebben. Ruim een maand werk wordt vandaag beloond met deze eigen tentoonstelling, midden in onze school!"

Eigenzinnig

Edwin van Huis, directeur van Naturalis, spreekt lovend over de gedrevenheid van de leerlingen, de curatoren van het pop-up museum. "Zij wisten precies wat ze wilden en waren eigenwijs in hun keuzes. Daardoor kan iedereen nu genieten van een prachtige en gevarieerde tentoonstelling. Door die eigenzinnigheid voelen de leerlingen zich ook écht verbonden met onze museale voorwerpen en gaan er ook dusdanig mee om".

Dat werd bevestigd door Hans van Leeuwen, directeur van De Thermiek, "Het is een veelbelovende samenwerking tussen onze school en Naturalis. De Nationale Museumweek biedt ons de unieke kans om dit bijzondere museum de school binnen te halen. Dat vraagt wat flexibiliteit van leerlingen én docenten, die er wel erg veel tijd in hebben gestoken: maar het resultaat mag er zijn!". Het pop-up museum in De Thermiek is t/m 19 april te bewonderen en tijdens schooluren vrij toegankelijk.

Motivatie

Scholieren stellen tijdens de Nationale Museumweek een tentoonstelling samen uit het depot van een (regionaal) museum in de buurt. Ook richten zij de tentoonstelling zelf in en motiveren zij hun keuze voor de voorwerpen en verhalen die zij ermee willen vertellen. Dit jaar zijn drie 'Gouden Pop-up musea' in Leiden, Burgum en Venlo uit de collecties van Naturalis, Observeum en Limburgs Museum onderdeel van de hoofd-programmering. Zo brengen we #OnsEchteGoud ook voor deze doelgroep "dichterbij dan je denkt"!


Optreden Dijkhoorn ter steun aan boekhandel

evenement n Nico Dijkshoorn was zaterdag niet te beroerd zijn steun voor boekenwinkels te geven tijdens de Bookstore Day.

Het evenement werd vorig jaar in het leven geroepen door de Leidse journaliste en schrijfster Yaël Vinckx. Er kwam dus een vervolg. Diverse artiesten gaven optredens in verschillende boekwinkels. Dijkshoorn, zo'n beetje de bekendste Leidse artiest, verzorgde zaterdagmiddag in boekhandel Kooyker een zogenaamd 'freestyle programma', waarin beeld, muziek en tekst elkaar afwisselden. |Foto: Fotobureau Monica van der Stap.

Afbeelding