De oogst van een rondje ploggen. Op veel plekken in de stad kan het worden gedaan.
De oogst van een rondje ploggen. Op veel plekken in de stad kan het worden gedaan. Foto:

Ploggen

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft elke week over wat hem opvalt in de natuur in Leiden en omgeving.

Ik heb een nieuwe hobby: ploggen. Dat is hardlopen terwijl je zwerfvuil opruimt. Ploggen is een nieuwe fitnesstrend en komt overgewaaid uit Zweden. Daar komt ook het woord vandaan, een combinatie van de woorden 'joggen' en het Zweedse 'plocka', wat zoveel betekent als 'oogsten' of 'ophalen'. Het is een soort intervaltraining, want op iedere plek kan weer wat liggen en moet je dus stoppen of even door de knieën om het al rennend op te pikken. Best inspannend.

Tijdens het eerste rondje verzamelden we bij elkaar een halve vuilniszak zwerfvuil. Vooral blikjes en voedselbakjes, papieren zakken en vuurwerkresten. Maar ook wel verrassende zaken, zoals boterverpakkinkjes, van die dingen die je in een restaurant krijgt. Hoe die nu langs een fietspad komen… Vooral naast prullenbakken lag veel. Als die vol zijn, nemen mensen hun troep blijkbaar niet mee naar huis maar laten het liggen.

Na een oproep op Facebook blijken er nog veel meer zwerfvuil-oprapers te zijn. Gewoon tijdens het wandelen, of waar je in de buurt bent. En ook doe ik zelf al jaren mee aan het 'zwerfie'-initiatief van Peter Smith: iedere dag precies één stuk zwerfafval oprapen, meer niet. Hij besloot op een dag zich niet te ergeren aan het zwerfafval, maar er iets aan de doen en richtte de stichting KLEAN op: Klagen Loont Echt Absoluut Niet. Maar het ploggen gaat dus een stuk verder. Het combineert een schone aarde met gezondheid.

Het lijkt een succes. Er zijn zelfs al initiatieven om met een groep een heel stuk strand schoon te ploggen. Wie doet er mee?