'Rijkdom flora en fauna staat onder druk'

milieu n Maar liefst 22 organisaties doen een dringend beroep op de informateurs voor een nieuw Leids college om aandacht te geven aan een grondige ecologische visie.Ook richten de partijen zich op Leiderdorp en Oegstgeest.

Inmiddels 22 organisaties zoals wetenschappers, adviesraden, belangenorganisaties, vrienden van grote parken en milieu- en natuurclubs wijzen erop dat de wil tot bouwen groeit maar dat daardoor de natuur steeds verder wordt teruggedrongen.

Woordvoerder Bea Hoogheid: ''De rijkdom aan 'doodgewone' flora en fauna staat in de stedelijke omgeving onder druk. Toch wordt vaak alleen onderzoek gedaan naar de mogelijke aanwezigheid op de bouwplaats van beschermde soorten. Door het ontbreken van een bredere ecologische inventarisatie blijft het later vaak een gok of met bijvoorbeeld nieuwe aanplant de verjaagde soorten weer zullen terugkeren.''

Stadsecoloog

Omdat de natuur geen stadsgrenzen kent, pleiten de organisaties voor een agenda voor stadsecologie over de grenzen van de drie gemeenten heen. Voor het opstellen en uitvoeren kan worden gedacht aan het aanstellen van stadsecologen boven tijdelijke inhuur.

''Opbouw van ecologische kennis van de stadsdelen vergt langere adem en als een contract afloopt, loopt met de persoon ook de opgedane kennis de deur uit,'' zo besluit Hoogheid.