De Tuin van de Smid in net Cronesteynpark afgelopen zondag. | Foto: De Leydenaer.
De Tuin van de Smid in net Cronesteynpark afgelopen zondag. | Foto: De Leydenaer. Foto:

Jubilerend Tuin van de Smid voorziet in behoefte

ondernemen n De Tuin van de Smid in het Cronestynpark bestaat 5 jaar.

Sjaak van de Geijn, dé smid van Leiden, begon de Tuin van de Smid zondag 31 maart 2013, een zonnige eerste paasdag, samen met zijn vrouw Barbera.
Maandenlang hebben ze met familie en vrienden doorgebikkeld om alles op tijd af te krijgen. Sjaak: "En het stroomde vol, zoveel mensen hadden we echt niet verwacht!" Sindsdien is het niet meer stil geweest. Wekelijks huren mensen de 'De groene zaal' en sinds kort 'De kas' voor zakelijke bijeenkomsten en voor feestelijke gelegenheden. Barbera: "We voelen ons vereerd door het vertrouwen dat mensen in ons hebben!"

Pipowagen

Wat is nu toch het geheim van de smid? Sjaak: "Dat is een combinatie van factoren. Om te beginnen zitten we hier natuurlijk op de mooiste plek van Leiden! En we vinden het belangrijk dat alles wat we hier organiseren aansluit bij de omgeving. Daarnaast doen we er alles aan om te zorgen dat het een plek is voor iedereen: mensen, dieren, de natuur. Dat vind je overal in terug: we kiezen voor zo duurzaam mogelijk zonder dogmatisch te willen zijn, werken met een hecht team van medewerkers en besteden veel aandacht aan details, zoals bijvoorbeeld de bloemen op tafel."
Barbera: " En natuurlijk jouw gekke energie. Sjaak is echt een ideeënmachine. Soms wordt het een beetje veel maar het is ook onze kracht. We vinden niks vreemd en zijn altijd bereid om mee te denken en te improviseren. Dat levert leuke dingen op die anderen weer inspireren.
Zoals bijvoorbeeld de pipo-wagen die tijdens de verbouwing als toilet dient. Mensen moeten er helemaal voor naar buiten maar iedereen komt met een glimlach terug."