Recordaantal kinderen bij Koningsspelen

evenement n Wanneer komende vrijdag burgemeester Henri Lenferink op de sportvelden van Lugdunum het startsein geeft voor de 5e editie van de Koningsspelen komen er in Leiden bijna 8.000 leerlingen van 31 basisscholen in actie. Een record.

De Koningsspelen, in 2013 voorzichtig door de Foundations van Richard Krajicek en Johan Cruijff begonnen om de troonsbestijging van koning Willem-Alexander en zijn verjaardag sportief te vieren, is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken manifestatie.

Op 40 voetbalvelden worden sportieve spelletjes gespeeld, geleid door honderden studenten van mboRijnland, Da Vinci College, Hogeschool Leiden en de Colleges van Bonaventura, Leonardo en Vlietland en studentenvereniging Minerva. De kleuters van de groepen 1 en 2 blijven op het eigen vertrouwde schoolterrein.

Stichting Koningsspelen, met Niki Borgman, John van den Helder en voorzitter Jan Breedeveld, heeft alles uit de kast gehaald om er weer een evenement met een oranje rand aan te geven. Dat doet het drietal samen met een stuurgroep bestaande uit onder meer Vincent Molkenboer, Yvonne ten Kate, Martijn Peetsold en Hans Kallenberg, de woordvoerder.

Kallenberg, als docent Sport & Bewegen verbonden aan mboRijnland, zwaait lof toe aan Rik van der Geest en Joke Augustinus, die namens de gemeente Leiden nauw zijn betrokken bij het sportieve spektakel: 'Zonder de steun van hen en de gemeente zouden wij niet zo groot kunnen uitpakken.'

In 2015 waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima speciaal naar Leiden gekomen, waar de koning heeft gestudeerd en om te laten zien – zoals burgemeester Lenferink toen memoreerde: "Als blijk van waardering voor de organisaties die dit al voor de 3e keer in Leiden mogelijk maken".

Dit jaar zal de eerste burger van de Sleutelstad de openingsceremonie verrichten. Niet door het geven van een startschot, maar door het snerpend geluid uit een oranje fluit.

Vanaf dat moment gaan in heel Leiden schoolkinderen spelletjes spelen, zoals skippyballen, super fling it, knotshockeyen, cricketballen. Elke groep heeft een eigen kleur shirt. 'Dé manier,' aldus Kallenberg, 'om structuur in de massa te brengen en overzicht te houden.' Sponsoren, van wie de naam/logo op de shirts zijn gedrukt maken dit toch kostbare sportfeest mogelijk.

''Weet je wat zo geweldig is?'' vraagt Kallenberg. ''Voor een dag als deze zijn vele handen nodig. We hebben ze gevonden via studenten van de verschillende colleges en onderwijzend personeel.''

Zijn de Koningsspelen het grootste sportieve gebeuren van de stad? Het zou hem niet verbazen, zegt Kallenberg. ''We kunnen in ieder geval vaststellen dat de Koningsspelen zich hebben genesteld tussen de vele, niet meer weg te denken tradities van onze geweldige stad.''