Het Team Moving Mountains is klaar voor de strijd.
Het Team Moving Mountains is klaar voor de strijd. Foto:

Leids Team gaat de Alpe d'Huez beklimmen

n Strijden tegen kanker

samenleving n Met een wijnactie, kledinginzameling, benefietdiner, shirtsponsoring en spontane donaties wil een team van negen mannen en vrouwen € 22.500 bij elkaar brengen voor een geweldig goed doel: een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker.

door: Cees Mentink

Het negental stelt daar een niet te onderschatten prestatie tegenover, het beklimmen van de Alpe d'Huez, een 15 kilometer martelgang bergop, de 'kuitenkiller' voor menige professionele wielrenner, die deze puist van jewelste tegenkomt in de Tour de France. Ze doen dat in het kader van de Actie Alpe d'HuZes op 6 en 7 juni.

De enthousiaste en betrokken groep, met Marjolein Hettinga en Laila Bokern als woordvoerders, bereidt zich al enige weken voor op dit evenement. 'Het streefbedrag hopen we zeker te halen,' weet Marjolein, 'misschien zelfs meer.'

Alpe d'HuZes is een actie waarbij duizenden hardlopend, wandelend of fietsend onder het motto "opgeven is geen optie" op een dag tot maximaal zes keer de legendarische Alpe d'Huez beklimmen om zoveel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Met de opbrengsten wordt wetenschappelijk onderzoek naar kanker ondersteund, met als doel de ziekte onder controle te krijgen, zodat er in de toekomst niemand meer doodgaat aan kanker.

Volop acties

De ideeënmachine draait op volle toeren om de Leidse deelname aan Alpe d'HuZes tot een succes te maken. Een paar voorbeelden: Wijn voor Alpe d'HuZes, samen met Wines en More is een mooie Shiraz en Chardonnay geselecteerd, die voor € 7,50 te koop is. De helft van dit bedrag is bestemd voor KWF Kankerbestrijding. Kledinginzameling betekent letterlijk 'alles uit de kast'. Voor 100 zakken kleding, schoenen, huishoudtextiel en zacht speelgoed krijgt het team € 125 van Benelux Recycling. Stuur een mail naar alpeduzes@hettingaprojecten.nl voor de inleveradressen (in Leiden en Zoetermeer). Lekker smikkelen en smullen voor dit prachtige doel? Dat kan op 14 mei in Grand Café De Burcht. Daar en dan wordt een 7-gangen walking diner geserveerd. Er wordt voor entertainment gezorgd en er is een loterij met fraaie prijzen. Kosten: € 50 (exclusief drankjes), waarvan de helft voor KWF Kankerbestrijding is.

Shirtsponsoring is ook een dankbaar fenomeen. Voor € 100 of meer wordt het bedrijfslogo op het Alpe d'HuZes-shirt gezet van het team. ''En natuurlijk zijn donaties, groot en klein van harte welkom,'' vertelt Hettinga.

Heel toepasselijk gaat het team als Moving Mountains de steile berg op, want: ''Als je wilt, kun je bergen verzetten.'' De missie van Moving Mountains is duidelijk en hartverwarmend: Minder moeten doodgaan aan kanker. 'Faith can move Mountains', door Laila Bokern als volgt vertaald: ''Ik ben ervan overtuigd dat als je ergens in gelooft, je een heleboel kan bereiken. En dat is wat wij met z'n allen op die berg doen: bergen verzetten. De komende weken gaan we met ons team vol geestdrift aan de slag. Iedereen kan meedoen en inhaken op de acties.''

Wie een bezoek brengt aan https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/movingmountains_1 zal geïnspireerd worden om ook een steentje (steen mag ook) bij te dragen. € 22.500 voor de kankerbestrijding is het doel.

Foto

Op de foto: Het Team Moving Mountains bestaat uit, van links af: Kakin Cheng, Edward Bokern, Menja ten Hove, Marjolein Hettinga, Robert van Asch, Marlies Vrieland, Laila Bokern, Richard Bokern en René Vet.


n 'Ga toch fietsen'

Veilig Verkeer Nederland slaat alarm. Het gaat niet goed met de jeugd. Tenminste waar het fietsen betreft. Kinderen van de basisschool fietsen niet of te weinig. Bezorgde ouders brengen hun grut met de auto naar school, het sportveld en naar vriendjes. Dat doen ze uit angst voor het razende verkeer. Begrijpelijk, maar fout.

Er gaan steeds meer stemmen op om het Verkeersexamen verplicht te stellen. Veilig Verkeer Nederland overweegt om pakketten samen te stellen waarmee scholen op het eigen plein les kunnen geven in fietsen.

Uitgelaten kinderen na een verkeersexamen. |Foto J.P.Kranenburg.