De Zoeterwoudseweg, vroeger was dit grondgebied van Zoeterwoude. |Foto: De Leydenaer.
De Zoeterwoudseweg, vroeger was dit grondgebied van Zoeterwoude. |Foto: De Leydenaer. Foto:

Zoeterwoudseweg staat symbool voor annexatiedrang

In de rubriek Straattaal gaan we op pad om meer te weten te komen over Leidse geografie. Welke betekenis heeft de naam van de straat, wijk of park? Wat is de geschiedenis? Wie wonen er? Deze week de Zoeterwoudseweg.

Door: Eric Hoenson

Naar de dorpen rond Leiden is op eentje na allemaal een weg genoemd. Alleen naar Leiderdorp niet, waarom dat weet niemand. Warmond, Oegstgeest en Voorschoten hebben allemaal een eigen weg, Zoeterwoude heeft zelfs een singel en een weg, de Zoeterwoudseweg.

Vrees

De namen van dit soort wegen ontstonden lang voordat straatnaamcommissies avonden lang zaten te vergaderen over de juiste invulling van een nieuw gedeelte in de stad. De weg naar een andere stad of dorp werd simpelweg naar die andere plek genoemd. Daar hoefde je niet voor te hebben gestudeerd.

De Zoeterwoudseweg loopt dus naar Zoeterwoude. Nou ja, vroeger dan. Tegenwoordig leiden de Vrouwenweg en Europaweg naar het groene dorp ten zuiden van Leiden. Dat komt door de vele stadsuitbreidingen die Leiden heeft gedaan om de bevolking te kunnen huisvesten. Eens lag de gemeentegrond van Zoeterwoude tot aan de singels, daarna tot het Rijn Schiekanaal. Toen was de Zoeterwoudseweg wel degelijk de uitvalsweg naar Zoeterwoude. Nu staat die nog slechts symbool voor de annexatiedrang van de daar gevreesde 'Grote Buur'. Eens, en dat weet elke Zoeterwoudenaar, behoort hun gemeente tot Leiden.

Vlietlijn

De Zoeterwoudseweg heeft een woon/werkkarakter. Veel kleine bedrijven in de bouwsector, maar ook een garage en een stenenhandel. In het verleden was er de HCW gevestigd (Hollandse Constructiewerkplaatsen), een enorm industriecomplex waar nu een rij woningen staat.

De straat is nu bekend van het populaire sportcentrum Vlietlijn, waar dagelijks honderden vrouwen een yogales volgen en mannen zich in het zweet werken om een spiermassa op te bouwen. Ook de Praxis is zorgt voor veel toeloop. Hoe lang nog is onduidelijk, want er zijn al tien jaar bouwplannen voor het terrein.

Verder staan er in Zoeterwoudseweg koophuizen in het midden-segment, bewoond door jonge gezinnen of ouderen.