Deze jongeren zijn in gesprek gegaan met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd.
Deze jongeren zijn in gesprek gegaan met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Foto:

Jongeren verdiepen zich in oorlogstijd

n PS|theater brengt 'Vergeet-me-niet'

theater n PS|jong, het jongerengezelschap van PS|theater, verdiept zich in de geschiedenis van Leiden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De jongeren gaan in gesprek met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen de basis voor een nieuwe voorstelling van de theaterserie Vergeet-me-niet. De voorstelling wordt gespeeld op 4 en 6 mei in de PS|huiskamer.

In de theaterserie Vergeet-me-niet gaan de theatermakers van Stadsgezelschap PS|theater op zoek naar verhalen van bewoners van Meerburg. Voor de derde editie van Vergeet-me-niet trekken PS|theater en PS|jong samen de wijk in. Met de Meerburgers halen zij herinneringen op, blazen zij het stof van foto's van vroeger en zoeken zij naar de vergeten verhalen van de wijk. Met theater en muziek zorgen zij ervoor dat ook de verhalen van de oudste bewoners van de wijk bewaard blijven.

Zo ging PS|jong in gesprek met drie bewoonsters uit zorgcentrum Roomburgh: Anneke (78), Anneke (93) en Sjaan (78). Aan de hand van een vragenspel ontstonden er gesprekken over hun herinneringen aan de oorlog. De drie vrouwen waren toen nog kind, waardoor zij de oorlog op een heel andere manier hebben beleefd dan wij nu in de geschiedenisboeken leren. Enerzijds zijn zij als kind behoorlijk uit de wind gehouden, anderzijds hebben zij echt wel wat meegemaakt en veel gezien.

Deze editie van Vergeet-me-niet is onderdeel van Theater Na de Dam. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Gegevens

Speeldata: 4 en 6 mei. Tijden: 21:00 uur (4 mei)/ 12:00 uur en 16:00 uur (6 mei). Locatie: PS|huiskamer, Raamsteeg 2a, Leiden. Spel Lela, Fieke, Maaike, Marjolein, Cato, Pepijn, Lisa, Nikita, Sophie en Lisa. Regie Jacqueline Boot, Rian Evers en Tijs Huys. Productie Jitske Weijland. Met dank aan Gemeente Leiden, Fonds 1818, WOZ Fonds, H.L. Druckerfonds, Zorgcentrum Roomburgh en de bewoners van Meerburg.

Kaarten voor de voorstelling zijn nu te bestellen via pstheater.nl


Leiden decor voor film Lyrebird

film n Enkele scenes voor de film Lyrebird worden deze week in Leiden opgenomen.

Deze internationale bioscoopfilm is een co-productie tussen Nederland en Amerika. Het verhaal speelt zich af tijdens de bevrijding van Nederland in 1945 en gaat over de Nederlandse meestervervalser Han van Meegeren. Er werd onder andere gefilmd op het Pieterskerkhof. In het verleden was Leiden vaak het decor voor films die zich rond de Tweede Wereldoorlog afspelen, zoals Soldaat van Oranje en Kort Amerikaans. Ook in Amsterdam en Dordrecht zullen scenes worden geschoten.

|Foto: Niek Bavelaar.

Afbeelding