Afbeelding
Foto:

Sail Leiden zorgt voor drijvend museum

evenement n De historische vaart komt 27, 28 en 29 juli naar Leiden. Deze grootste vloot varend erfgoed ter wereld transformeert Leiden drie dagen tot een groot drijvend openluchtmuseum. Sail Leiden vormt een interactief museum, afgemeerd aan de kades tussen de Morspoort en de Zijlpoort. Aan de hand van een speciale wandelgids, de Blauwe Meander, ondergaat de bezoeker een stroom van activiteiten, verhalen en geschiedenis.


'Ouderdom is een soort niemandsland'

gezondheid n Op vrijdagmiddag 4 mei houdt René Rosmolen in de Lokhorstkerk in Leiden een lezing over de zin in, of de zin van, het ouder worden. Rosmolen schreef samen met Jan van Baardwijk een boek over zingeving in de latere levensfase. De lezing begint om 14.30 uur, Pieterskerkstraat 1.

We worden steeds ouder en ook ánders ouder dan vroeger. Veel ouderen spiegelen zich aan de dominante waarden van onze maatschappij door zo lang mogelijk jong te willen blijven. Over zingeving wordt weinig gesproken. Ouderdom is hierdoor een soort niemandsland, waarin mensen op zoek zijn naar zin en betekenis. Wat betekenen al die extra levensjaren? Hoe kijkt de samenleving naar ouderen, en hoe kijken ouderen naar zichzelf?

Betekenis

Aan de hand van het boek 'Zin in de ouderdom', geschreven door René Rosmolen en Jan van Baardwijk, komen deze vragen aan de orde. In het boek worden fotografie, beeldende kunst, film, poëzie, filosofie en theologie gebruikt om het rijkgeschakeerde landschap van ouderdom in beeld te brengen. Van Baardwijk en Rosmolen, respectievelijk predikant in Amersfoort en geestelijk verzorger in Leusden, verdiepen en bezinnen zich vanuit de Europese geestestradities en hun eigen bevindingen op de betekenis van het ouder worden.