Het beeld Bloemenkoopman (van Gerard Brouwer) lijkt al een eeuwigheid in Leiden te staan, maar het dateert van 'slechts' 1987.
Het beeld Bloemenkoopman (van Gerard Brouwer) lijkt al een eeuwigheid in Leiden te staan, maar het dateert van 'slechts' 1987. Foto:

Beeld marktkoopman

Bijzonder n Opvallend onopvallend. Leiden bulkt van details waar we dagelijks achteloos voorbij lopen of rijden. Maar wat is de achterliggende betekenis? Tip mailen naar redactie@deleydenaer.nl. Deze week: een kunstwerk op de markt.

Tekst en foto: Eric Hoenson

Opvallend onopvallend

Het beeld Bloemenkoopman (van Gerard Brouwer) lijkt al een eeuwigheid in Leiden te staan, maar het dateert van 'slechts' 1987. Het is een van de kunstobjecten en muurgedichten in de openbare ruimte die onderdeel uitmaken van een nieuwe wandelroute Openbaring, langs beelden, die men dagelijks passeert en nauwelijks meer opmerkt.

In andere steden staan dergelijke beelden op marktpleinen, maar Leiden heeft geen marktplein omdat goederen via het water aangeleverd en direct aan de wal werden verkocht. Het beeldje is daarom, ietwat verscholen, geplaatst op de Aalmarkt waar al eeuwenlang de markt wordt gehouden.

Stenen bollen

Het mysterie rond de stenen bollen op de Langegracht dat we de vorige keer in deze rubriek hadden, is deels opgelost. We vroegen ons af wat het waren en hoe ze daar terecht waren gekomen. Oud-stratemaker Hennie Noest van Firma De Bolster belde op met de mededeling dat hij ze op de plek voor de energiefabriek heeft gedeponeerd. '' We kwamen ze tegen tijdens de herinrichting van de straat toen opzichter Jan van der Meer mij vroeg ze ergens neer te leggen. Ze zijn waarschijnlijk afkomstig van een stadspoort die in de buurt heeft gestaan.''


Vol geplakte autoruiten

Opgeplakt n Een rubriek over bordes, briefjes en posters.

Een waardige aflevering van opgeplakt deze week. Een kever vol met stickers. je ziet het niet veel meer, maar vroeger plakten mensen van alles op hun auto. Waren ze naar Spanje geweest, dan ging er een sticker op de achterruit. Een liefhebber van Coca Cola? Hups, dat kon op de bumper getoond worden. De eigenaar van deze auto in de Stevenshof houdt nog steeds van plakken. Twee raampjes achter zitten helemaal vol. Wel een beetje moeilijk kijken, maar het staat bestleuk.

Afbeelding