De monumentale brug vormt de verbinding tussen de Prinsessekade en het Kort Rapenburg. |Foto: gemeente Leiden.
De monumentale brug vormt de verbinding tussen de Prinsessekade en het Kort Rapenburg. |Foto: gemeente Leiden. Foto:

Stalen noodbuizen moeten Borstelbrug overeind houden

infrastructuur n De Bostelbrug is van donderdag 19 april tot begin juni afgesloten voor vrachtverkeer en slechts deels te gebruiken door ander gemotoriseerd verkeer.

De monumentale brug vormt de verbinding tussen de Prinsessekade en het Kort Rapenburg, en wordt vervangen in 2021, tegelijk met de herinrichting van Kort Rapenburg – Prinsessekade. Uit de laatste inspectie blijkt dat de brug sneller achteruitgaat dan verwacht. Daarom wordt de Bostelbrug voorlopig ondersteund met stalen buizen.

De stalen ondersteuning wordt in mei aangebracht. De voorbereidingen hiervoor nemen drie weken in beslag, de aanleg duurt een maand. In deze periode worden autoverkeer, busvervoer en hulpdiensten óm en óm over de brug geleid. Zo wordt de brug per direct met minder gewicht en beweging belast. Voetgangers en fietsers hebben geen hinder, evenmin als het vaarverkeer. Vrachtverkeer wordt omgeleid. Voor laad- en losverkeer (vrachtauto's) met bestemming Apothekersdijk, Aalmarkt en omgeving is het inrijverbod in de Stationsstraat tijdelijk opgeheven. Verkeersregelaars zijn tot begin juni aanwezig om het verkeer in goede banen leiden.

Zodra de ondersteuning is aangelegd, kunnen alle verkeersdeelnemers weer gebruikmaken van de Bostelbrug. De ondersteuning blijft liggen, tot de herinrichting van het gebied is afgerond.

Scheuren

In 2015 is de brug uit 1908 geïnspecteerd. Hieruit bleek de aanwezigheid van scheurvorming in het metselwerk van de landhoofden en de pijlers. Het advies was om de brug in drie 3 jaar te vervangen. In deze periode is de omgeving rondom de Jan van Houtbrug heringericht, waardoor nog een afsluiting in de binnenstad niet mogelijk was.