Met mondkapjes in actie voor schone lucht

milieu n Luchtwachters kwamen zaterdag in onder ander Leiden in actie voor gezonde lucht. Met waarschuwingsborden, mondkapjes of lakens met roet gingen ze de straat op om handtekeningen te verzamelen voor een beter milieu.

Door het ondertekenen van een petitie kunnen voorbijgangers laten weten dat ze ook gezonde lucht in hun stad of dorp willen. Met de handtekeningen wordt de druk bij gemeenten en het Rijk opgevoerd om in actie te komen voor gezonde lucht door duurzaam vervoer te stimuleren. Samen met Milieudefensie zetten Luchtwachters zich in voor meer ruimte voor fietsen, wandelen, openbaar vervoer en elektrische deelauto's en minder ruimte voor vervuilend verkeer. De acties vonden ook plaats in Utrecht, Amsterdam, Den Bosch, Arnhem en Uden,

Op dit moment worden op 95 plekken in het land de Europese luchtkwaliteitsnormen overschreden. De rechter oordeelde in september 2017 in een kort geding, aangespannen door Milieudefensie, dat de overheid op zo kort mogelijke termijn moet zorgen dat de luchtkwaliteit overal in Nederland aan die wettelijke Europese normen voldoet.

Vijf sigaretten

Ongemerkt roken we elke dag net zoveel schadelijke stoffen in als in de rook van vijf sigaretten zit, gewoon door te ademen. Langs drukke wegen ligt het aantal meegerookte sigaretten nog hoger.