Een lang lint deelnemers maakt van de Singelloop een bijzonder evenement. | Foto: Fotobureau Monica van der Stap.
Een lang lint deelnemers maakt van de Singelloop een bijzonder evenement. | Foto: Fotobureau Monica van der Stap. Foto:

Vijfduizend lopers maken van de Singelloop een groot feest

n Björn Koreman en Julliette ten Have de winnaars

evenement n Ruim vijfduizend lopers werden er vrijdagavond weggeschoten voor de 43e Singgelloop. Jeroen Kampschreur, de Leiderdorpse, gouden zitskiër verzorgde het startschot.

Als starter mocht de Paralympisch kampioen nog een 'extra' goed doel aanwijzen, waar de opbrengst van de loop over verdeeld wordt. Kampschreur koos heel treffend voor 'De speeltuinbende', een organisatie die buitenspelen voor mindervalide kinderen toegankelijker maakt.

Afwezig

Flores Weverling en Noah Schutte, lopers van Leiden Atletiek die in voorgaande edities van de Singelloop de titel 'Koning van de Singels' afwisselden, waren vrijdagavond afwezig. Daarom leek het in eerste instantie spannend te worden wie er dit jaar zou winnen. Totdat een paar uur voor de start Björn Koreman zich nog aanmeldde. De organisatie besloot de atleet, die tot de top van Nederland behoort, startnummer '1' te geven. De verwachtingen van de organisatie maakte Koreman waar. Binnen 22 minuten was hij terug. Julliette ten Have was met een tijd binnen het half uur de snelste vrouw.

Leuk voor beide winnaars maar het gaat bij de Singelloop nog steeds meer om het deelnemen dan om het winnen. Dat heeft de organisatie goed begrepen. Er wordt wel iets gedaan voor de winnaar, maar die gaat niet met een koffer vol geld of een enorme beker naar huis.

De Singelloop is vooral een fijne traditie voor menig Leidse familie, vriendengroep, collega's of buren. Met z'n allen spannen ze zich in om het mooie rondje zo leuk mogelijk af te leggen. Natuurlijk moet je wel enige conditie hebben, maar de zes kilometer zijn voor veel mensen goed te doen, desnoods wandelend. De tijd die uiteindelijk wordt neergezet, is van ondergeschikt belang.

Verandering

Deze jaargang was er voor de echte 'Singelloopkenners' een duidelijke verandering. Bij de start aan de Langegracht was voor het eerst een groot scherm neergezet, om vanaf daar de lopers via een live stream ook op een punt halverwege (ter hoogte van Sporting Trigon) te kunnen volgen.

Bron: Leidsch Dagblad