Griezelig op het randje neergezet, staat een beeldengroep, aangebracht door Mari Andriessen. |Foto de Leydenaer.
Griezelig op het randje neergezet, staat een beeldengroep, aangebracht door Mari Andriessen. |Foto de Leydenaer. Foto:

Beeldengroep tegen toren stadhuis

Bijzonder n Opvallend onopvallend. Leiden bulkt van rariteiten en bijzonderheden waar we dagelijks achteloos voorbij lopen of rijden. Maar wat is de achterliggende betekenis? Tips mailen naar redactie@deleydenaer.nl. Deze week: een beeldengroep op het stadhuis.

Tekst: Eric Hoenson

Opvallend onopvallend

Het stadhuis is al eerder onderwerp geweest in deze rubriek, en terecht. Wie de moeite neemt het gebouw goed te bekijken, ziet er van alles aan bevestigd. Soms van voor de grote brand in 1929, soms aangebracht daar na. Er valt veel te ontdekken op deze historische plek. De bekende opmerking dat mensen vaak hun eigen omgeving niet zien, is hier waarschijnlijk van toepassing.

De redacteur van dit artikel had bijvoorbeeld deze beeldengroep nog niet eerder bewust bekeken. Toch heeft het een prominente plek gekregen onderaan de toren met het zicht op het Stadhuisplein. Griezelig op het randje neergezet, dat wel.

Het gaat om een beeldengroep van vijf historische personen die is aangebracht door Mari Andriessen, een beeldhouwer uit Haarlem die leefde van van 1897 tot 1979. Het dateert uit 1940, toen in december van dat jaar het nieuwe stadhuis werd betrokken. Het werk betreft de uitreiking van de stadsrechten aan de stad Leiden door graaf Floris v, in 1266.


Waarheid als een koe

Opgeplakt n Een rubriek over bordjes, briefjes, posters en dergelijke.

De bewoners van dit huis aan de Lage Morsweg hebben hun sociale leven waarschijnlijk goed voor elkaar. Althans dat mag je concluderen bij het zien van dit bordje:´Bedenk, het leven is kort, daarom bepraat wat er aan schort. Het kan ook zijn opgehangen omdat er in het verleden problemen niet zijn uitgepraat natuurlijk. Hoe dan ook, best bijzonder om zo bezoekers en voorbijgangers te wijzen op deze waarheid als een koe.

Afbeelding