Zaterdag in actie tegen Voorschoten '97.
Zaterdag in actie tegen Voorschoten '97. Foto:

Zaterdag: Stevenshofderby tussen DoCoS en Voorschoten '97

Docos n Het hoofdveld van DoCoS aan de Haagse Schouwweg is komende zaterdag het toneel voor de tweede Stevenshofderby van het seizoen tussen DoCoS en Voorschoten '97. De derby betekent voor DoCoS een nieuwe poging om weg te komen uit de onderste regionen van de ranglijst. De bezoekers van Voorschoten '97 verdedigen de koppositie op de ranglijst van de tweede klasse C in het zaterdagvoetbal.

De zogeheten Stevenshofderby, vernoemd naar de Leidse stadswijk die tussen de voetbalvelden van DoCoS en Voorschoten '97 is gelegen en voor beide verenigingen een kweekvijver van voetbaltalent, wordt pas sinds vorig seizoen gespeeld. DoCoS speelde vanaf de fusie in 1936 altijd in het zondagvoetbal en maakte in 2011 de overstap naar het populaire zaterdagvoetbal. DoCoS begon in de vierde klasse en werd onder leiding van oud-international Joop Lankhaar na twee seizoenen kampioen na een gewonnen duel met stadgenoot UVS. Vervolgens had DoCoS drie seizoenen nodig om opnieuw kampioen te worden. De titel in de derde klasse werd gepakt onder leiding van trainer Nico van der Salm en daarmee volgde promotie naar de tweede klasse voor de een na grootste voetbalvereniging van Leiden. DoCoS speelde zijn eerste Stevenshofderby afgelopen seizoen omdat Voorschoten '97 na zestien seizoenen eerste klasse en hoofdklasse terugkeerde in de tweede klasse. In Voorschoten won DoCoS met 0-3 door doelpunten van Jorrit Bouwmans en Simon Jouby. Voor eigen publiek verloor DoCoS met 1-2, met opnieuw een treffer van Simon Jouby die eerder voor Voorschoten uitkwam. Eerder dit seizoen werden de bordjes weer verhangen: DoCoS verloor bij Voorschoten '97 met 2-0. De grote vraag voor zaterdag: gaat DoCoS onder leiding van aanvoerder Simon Jouby voor een verrassing zorgen door tegen de koploper de winst naar zich toe te halen?

DoCoS kan de punten goed gebruiken. Na een behoorlijke seizoensstart kende DoCoS in de eerste maanden van 2019 een forse terugval: vier nederlagen en alleen winst op Te Werve. DoCoS dat de ambitie heeft om hoger te voetballen, wil het tweedeklasserschap veilig stellen onder leiding van de vertrekkende trainer Ron de Roode. De eenvoudigste route is daarvoor om op de elfde plaats of hoger te eindigen. DoCoS heeft daarvoor nog negen duels, te beginnen met de derby tegen koploper Voorschoten '97.