Aan de start voor de SIngelloop.
Aan de start voor de SIngelloop. Foto:

Pieter-Christiaan lost startschot Singelloop

Singel n Deelnemers aan de Leidsch Dagblad Singelloop moeten er dit jaar vroeg bij zijn. Het startschot, gelost door prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, klinkt op vrijdag 5 april.

Met het thema – de Singelloop staat dit jaar in het teken van 'vieren' - haakt de 44ste editie van de hardloopwedstrijd-voor-het-hele-gezin aan bij de 444ste verjaardag van de Universiteit Leiden. De Singelloop is allang geen doorsnee Oranjeloopje meer. Bij de eerste editie in 1976 zocht initiatiefnemer Joop Westbroek op de kalender nog nadrukkelijk de nabijheid van Koninginnedag, doorgaans 30 april. Dit jaar vallen Koningsdag, Goede Vrijdag en de Koningsspelen ook allemaal op vrijdagen in april. Vrijdag 5 april is een bewuste keuze, historisch vroeg in de geschiedenis van het evenement.

Daarnaast blijft er ook veel hetzelfde. Het 7 kilometer lange parcours bijvoorbeeld, een logisch rondje over de Leidse singels, met start en finish op de Langegracht ter hoogte van de Zandstraat. Het aantal deelnemers schommelt al jaren rond de 5000 en speaker Teun de Reede verzorgt traditiegetrouw het commentaar. Ook ligt er een medaille klaar voor iedereen die de finish haalt en is de opbrengst bestemd voor een groot aantal goede doelen uit Leiden en omgeving.

Opbrengst

Dit jaar selecteerde de organisatie logeerhuis De Vlietlande, woonzorgcentrum Wijckerslooth, mytylschool De Thermiek, Woonzorggroep Voorschoten, de rolstoelafdeling van rugbyvereniging DIOK, Toonkunstorkest Leiden, Het Babyhuis Leiden en hospice Issoria. Starter Pieter-Christiaan voegt daaraan nog het project 'Alleen jij bepaalt wie je bent' van stichting Laureus toe. Alle begunstigdenn krijgen een deel van de opbrengst van het hardloopfestijn, te besteden aan concrete wensen.

Voor al deze goede doelen en ook voor een goede sportprestatie zetten zo'n 5000 hardlopers zich op 5 april in beweging. Wedstrijdatleten van onder meer Leiden Atletiek ne Leiden Road Runnersclub lopen hetzelfde rondje als groepen scholieren, bedrijfsteams en deelnemers die een eigen goed doel aan de loop ophangen. Sommigen hebben er maanden voor getraind, anderen trekken in een opwelling de hardloopschoenen aan. Het centrum van Leiden is op de wedstrijddag tussen 18.00 en 21.00 uur beperkt of niet bereikbaar.

Informatie: www.leidschdagblad.nl/singelloop