Afbeelding
Foto:

Mister briljant Leiden Ruud Breedveld

In deze rubriek beantwoordt een prominente Leidenaar vijf vragen. Dat kan iemand zijn uit de politiek, het bedrijfsleven of een Leidenaar in hart en nieren. Deze week stellen we vijf vragen aan de onlangs onderscheiden, Ruud Breedveld.

Wat betekent Leiden voor u?

Leiden is mijn geboortestad, opgegroeid in het centrum tussen de industrie. Mijn hele leven heb ik in de stad gewoond en gewerkt. Ik heb de enorme transformatie meegemaakt van industriestad tot de kennisstad van nu. De werkgelegenheid werd vroeger voor een belangrijk deel bepaald door de industrie en nu is de kennisindustrie meer leidend.

De schaal van Leiden vindt ik heel mooi, de stad heeft een dusdanige omvang dat ik alles bij wijze van spreken, lopend kan doen. Ik kan bijvoorbeeld zo lopend naar de bioscoop of naar een restaurant en dat vind ik mooi.

Is er een plek in Leiden waar u graag komt of goede herinneringen aan hebt?

Het van der Werfpark, dat was vroeger onze speeltuin. We deden er tikkertje en verstoppertje met alle kinderen uit de buurt. En ik houd nog steeds van deze plek, ik woon er dicht bij en kijk vanuit mijn woonkamer op het park.

En als ik dan aan mijn jeugd denk, dan denk ik ook gelijk aan de brug aan het eind van de Jan van Goyenkade bij 'het kasteeltje'. Daar gingen we met de buurtjongens zwemmen en sprongen van de brug. Daar heb ik eigenlijk leren zwemmen.

Wat mag verdwijnen uit Leiden en wat moet blijven?

Als je in mijn hart kijkt, dan denk ik aan de dagelijkse enorme verkeersopstoppingen rondom de Vliet en de Doezastraat, daar zijn twee de basisscholen midden in het centrum. Het zorgt voor veel onveilige situaties, meerdere keren per dag. Deze basisscholen zouden meer buiten de singels gevestigd moeten worden. Wat zeker moet blijven: is het water,de grachten. We zijn van oorsprong een 'waterstad'. Er is al het nodige water verdwenen en wat mij betreft mag er best wel wat meer water terugkomen in de stad. En het van der Werfpark moet natuurlijk blijven, dat is nog eigenlijk het enige stukje echt groen midden in de binnenstad.

Wat mist u in Leiden?

Voldoende parkeerruimte voor fietsen. Er moeten veel meer, inpandige of ondergrondse plekken komen voor fietsen. Alle stoepen staan overal in de stad vol met fietsen, je wordt gewoon gedwongen om op de openbare weg te lopen.

Wat doet u op 3 oktober?

Dan vier ik het Ontzet van Leiden. Voor mij het belangrijkste moment van het jaar, dan vieren we de vrijheid. De vrijheid van meningsuiting en van geloof. Daar probeer ik al sinds jaar en dag een bijdrage aan te geven. Ik was begin dertig toen ik als commissaris gevraagd werd bij de 3 October Vereeniging. Dat heb ik zo'n 35 jaar gedaan en ben nog steeds betrokken bij diverse evenementen zoals de Geuzenintocht op de derde donderdag van september. De viering van het ontzet is heel belangrijk voor mij, het zit vol met tradities en dat moet zo blijven.

Zo eet ik op 3 oktober altijd paling met de Commissie Evenementen, en die traditie houd ik erin!