Achter het mengpaneel in de studio. | Foto: Caroline Spaans
Achter het mengpaneel in de studio. | Foto: Caroline Spaans Foto: caroline

Hij ademt media: Chris de Waard

n Sleutelstad definitief de lokale omroep van Leiden

Omroep n Op de voorpagina van deze krant was het vorige week al te lezen: de hoorzitting die het Commissariaat voor de Media voor 7 maart op de rol had staan is van de baan. Tijdens die bijeenkomst in Hilversum zou Holland Centraal haar bezwaren toelichten tegen het besluit om de Stichting Lokale Omroep Regio Leiden (Lorelei) aan te wijzen als publieke lokale omroep voor Leiden.

Door Caroline Spaans

Nu de bezwaren van tafel zijn gaat Sleutelstad definitief verder als lokale omroep voor Leiden. Hoofdredacteur Chris de Waard: "Nu we de publieke omroepstatus hebben, krijgen we jaarlijks gemeentesubsidie. Best een aardig bedrag, maar we maken een hoop kosten. Om maar wat te noemen: de concretisering van de plannen voor de aanleg van een tv-kanaal. Dat moet ook betaald worden uit het subsidiepotje."

Bij Sleutelstad zijn een kleine veertig vrijwilligers actief. Op het moment dat ik met Chris praat, is er niemand in de studio: "Vandaag is er een testdag bij Vereniging Nieuwplaatz. Dat is een soort culturele hotspot in de Sumatrastraat die werkruimtes en muziekstudio's faciliteert voor creatieve professionals in Leiden en omstreken. In de studio worden tegenwoordig ook clips gemaakt voor bandjes. Een aantal mensen van ons is daar nu voor een testdag omdat we bezig zijn voor een pilot voor een tv-programma."

Sleutelstad komt nog voor de zomer op tv met een soort 'kabelkrant', dat heet bij de publieke omroep officieel: teksttelevisie. "Op radio zenden we nu nog uit met een commerciële vergunning, maar we gaan de switch dus maken naar Publieke Omroep. Op papier is die toestemming er al, nu de vergunning nog. De uitzendfrequentie wordt ook anders. Nu is dat 93.7, maar dat is een commerciële frequentie."

Leidenaar van het jaar

Bij Sleutelstad 'draait' om de twee uur iemand anders 'aan de knoppen'. Veel is live, maar er wordt ook regelmatig een programma opgenomen. "Eigenlijk gaan we elke dag om 14.00 uur live, tot middernacht."

Hij zag het daglicht in 1965 in Utrecht, maar voelt zich op en top Leidenaar. "Sinds mijn tweede woon ik hier, dus Leiden is mijn thuis. Door mijn werk voor Sleutelstad kom ik overal in de stad en ben daarom heel betrokken met wat er in de stad gebeurt." In november vorig jaar kon iedereen mensen nomineren die zich gedurende 2018 op bijzondere wijze hadden ingezet voor de Leidse regio. Daar kwam een shortlist van acht genomineerden uit, waar de Business Club Leiden-leden vervolgens op konden stemmen.

Het moge duidelijk zijn dat Chris de Waard ook in het hart van veel Leidenaren zit, gezien de vele stemmen die hij ontving: afgelopen januari werd hij, samen met Tom Holswilder, uitgeroepen tot Leidenaar van het Jaar.

Cassettebandjes

Hij ademt media. Hoelang al eigenlijk? "Uhm. Sinds altijd", lacht hij. "Nou ja, volgens mij begon het radiomaken ergens in '82. Gewoon thuis, illegaal met een klein zendertje. Daarvoor kon je destijds bij Kok op de Beestenmarkt onderdelen voor kopen. Ik kwam vanzelf in contact met mensen die dezelfde passie hadden als ik. We zijn toen met een clubje 'Freewave Radio Leiden' begonnen. Dat was halverwege de jaren '80; een populaire piraat in die tijd. We hadden een studio in Noordwijkerhout en de zender stond in Leiden op een van de hoge flats aan de Arendshorst in de Merenwijk. De radioprogramma's namen we van te voren op, op een zolderkamer waar we provisorisch een opnamestudio in elkaar hadden gezet. Dat ging nog met cassettebandjes in die tijd."

Vanaf zijn 25ste was hij actief bij de lokale omroep Holland Centraal en leerde interviewen. "Op Koninginnedag ging je de stad in en interviewde live vanuit de stad. En je haalde mensen de radiostudio in die je live interviewde, of mensen belde naar de radio. Dat leefde toen meer dan nu. Luisteraars appen of sms-en nu. Of je krijgt een bericht via de site of FB."

Piraat op een zolderkamer

Het lijkt alsof zijn jongensdroom is uitgekomen. Van een 'piraat' op een zolderkamer, naar een erkend radiostation. Op de vraag of hij de mensen met wie het ooit begon, nog wel eens ziet, antwoordt hij: "Toevallig hadden we vorige week zaterdag een reünie. Zó leuk! Er waren mensen die ik al veertig jaar niet had gezien!" Zitten ze allemaal nog 'in het vak'? "Ik ben als enige nog écht fanatiek, maar er is ook een aantal mensen uit die periode die bij Sleutelstad is betrokken."

Hij interesseert zich met name in de Leidse politiek. "In de vier buurgemeenten, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude en Leiderdorp, zijn correspondenten voor ons actief die (onder meer) de politiek volgen. Over een jaar of tien hoopt hij dat hij met Sleutelstad in zoverre is gegroeid, dat er aan nog meer lokale zaken aandacht kan worden besteed. Zoals? "Het hele Bio Science Park bijvoorbeeld. Op een of andere manier is dat wat verder weg voor ons. We moeten ons daar meer in gaan verdiepen. Ook wil ik meer gaan doen met het universitaire wereldje."

Tot slot zegt hij dat je nu eenmaal nooit zeker kan zijn over wat de toekomst brengt: "Tijdens het laatste medewerkersoverleg heb ik gezegd: Gaat alles veranderen? Nee. Blijft alles hetzelfde? Nee, ook niet."

Afbeelding