Afbeelding
Foto:

Leiden is trots op hoge woontoren aan rand van de stad

vroeger n In de wekelijkse rubriek Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of ver verleden. Een tip? Mail naar redactie@deleidenaaar.nl.

Deze week een foto van de nieuwbouw van de Vlietpoort aan het Delftse Jaagpad. Niemand klaagde in 2007 toen werd begonnen met de bouw van de woontoren die nu nog het op zes na hoogste gebouw van Leiden is. In tegendeel, het 58 meter hoge baken werd direct in de armen gesloten. Wat waren we trots. Eindelijk kreeg Leiden een beetje een grootstedelijke aanblik. Zelfs vanaf de A4 was de flat te zien. We deden mee met Den Haag en Rotterdam.
Twee jaar later werd de De Stadswachter bij de Luifelbaan neergezet, nu het hoogste woongebouw van Leiden: 72 meter. Ook daarop was nauwelijks kritiek.
Hoe hoger hoe beter leek het.
Hoe anders is het nu. Aangewakkerd door een toenemende woningnood, financieel gewin en wellicht een tikje grootheidswaanzin gaan we met de stad de lucht. Elk gaatje wordt opgevuld. De norm is tien verdiepingen of meer. Maar nu pikt niet iedereen dit. In De Mors, Cronesteyn en Noord roert de bevolking zich. Hoogbouw project Lead aan de Willem de Zwijgergerlaan roept de grootse aversie op. 115 de lucht in wordt te gortig bevonden en boze omwonenden zijn een procedure gestart voor een referendum. Zoals het zich laat aanzien gaat dat er komen.Wat precies de eis is, moet nog blijken. Maar een reductie van een flink aantal verdiepingen ligt voor de hand.
Ik voorspel dat de bevolking initiatiefnemer Nick Smit en zijnen voldoende gelijk geeft en dat de gewenste norm 70 meter moet blijven. Dan maar afwachten of het stadsbestuur de bevolking volgt.

Eric Hoenson