Positief de lente in

cursus n Voor wie op zoek is naar een gezonde verandering en meer positiviteit, geeft Radius Welzijn de cursus: Positief Leven.

Na het succes Stevenshof, Roodenburg en de Merenwijk gaan er nieuwe cursussen Positief Leven van start in de wijken Leiden Noord en Bos en Gasthuis

Tijdens vijf bijeenkomsten maken deelnemers op een laagdrempelige manier kennis met ontspannings- en mindfulness oefeningen. Zij krijgen inzicht in stress en piekeren en ontdekken hoe ze hun veerkracht kunnen versterken.

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten van anderhalf uur. Per groep kunnen maximaal acht personen deelnemen. De eigen bijdrage voor de hele cursus is 7,50 euro. Aanmelden bij Ilonka van Rijn via: Locatie Zijloever, Lage Rijndijk 129, data: maandag 1, 8, 15, 29 april en 6 mei, tijd: 9.30 tot 11.00 uur. Bellen of mailen mag ook: 071-707 42 00 / i.vanrijn@radiuswelzijn.nl.


Kijkje in de OK's van Alrijne

zorg n Het Alrijne Ziekenhuis houdt zaterdag 16 maart een open dag. Veel artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers van Alrijne Zorggroep zijn dan aanwezig en leggen uit wat ze doen, welke medische technieken ze gebruiken, hoe de zorg georganiseerd is en wat er zoal achter de schermen gebeurt in een ziekenhuis.

Vanaf 10.00 tot 16.00 uur is er een keur van activiteiten op de diverse afdelingen. Bezoekers kunnen hun gehoor en longen laten controleren, maar ook diverse andere gezondheidstests kunnen worden gedaan. Bovendien is het mogelijk om te ervaren hoe lastig het fysiek soms kan zijn als je ouder wordt, door het dragen van een ouderdomspak.

Er is de mogelijkheid tot een uniek kijkje in de operatiekamers. Wat gebeurt er als je onder narcose gaat, hoe werkt een MRI, wat zegt een CT scan en hoe wordt een mammografie gemaakt.

Ook voor kinderen is er veel te ontdekken en te doen. Kinderen kunnen zich verkleden als dokter en zelfs eens 'prikken' in plaats van geprikt worden, hun arm in een verband laten zetten en zelfs hun eigen zieke pop of beer laten onderzoeken door de aanwezige poppendokters.

Dit jaar is er ook speciale aandacht voor de concrete carrière mogelijkheden bij de Alrijne zorggroep. Er zijn potentiele collega's die veel kunnen vertellen over hun dagelijkse werkzaamheden en er is de mogelijkheid tot het voeren van verkennende eerste sollicitatiegesprekken.


Druk die peuk uit en blijf rookvrij

lekkerbezig n Stoppen met roken heeft altijd zin. Zowel voor de eigen gezondheid als voor degene in de directe omgeving van rokers.

Veel rokers ervaren het stoppen als erg moeilijk. De nicotine in de sigaret werkt zeer verslavend. Maar: de kans om succesvol te stoppen is met professionele begeleiding en steun tot acht keer hoger dan bij stoppen zonder hulp. Voor wie die begeleiding wil, start dinsdag 26 maart de groepstraining 'Rookvrij! Ook jij?' in Leiden. Niet roken bespaart veel geld: als je een pakje per dag rookt, blaas je bijna 2.500 euro per jaar de lucht in. De GGD Hollands Midden, SineFuma en Activite organiseren samen deze training. Alle zorgverzekeraars vergoeden deze training uit de basisverzekering. Sommige verzekeraars rekenen daarbij ook het Eigen Risico niet. Voor informatie hierover, kijk op www.rookvrijookjij.nl. De training start dinsdag 26 maart duurt zeven weken en eindigt 7 mei. De bijeenkomsten duren van 19.00 tot 20.30 uur en vinden plaats in het gebouw van Buurthuis de Kooi, Drifstraat 49 in Leiden. Kijk voor contactgegevens op www.rookvrijookjij.nl of bel met SineFuma: 076 – 889 51 95. Aanmelden kan tot 19 maart.