SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC Foto:

Aikido Centrum Leiden viert 25 jarig bestaan

Jubileum n Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Marc Jongsten Aikido Centrum Leiden (ACL) is gestart: "We vieren dit jubileum met een weekend eind maart vol workshops, lezingen en trainingen. Ik ben er trots op dat boeddhist en wetenschapper Han de Wit en ook sinoloog en filosoof Woei-Lien Chong komen spreken. " Marc Jongsten is 6e dan aikido maar geeft inmiddels ook les in de Chinese disciplines Tai Chi en Chi Kung.

Groei Marc Jongsten start dojo ACL in het universitair sportcentrum. Omdat de dojo uit zijn voegen groeit, verplaatst hij de trainingen in 2002 naar de sportzaal van het toenmalige ROC aan de Toussaintkade.

Zes dagen

Daar begint Marc Jongsten ook met het geven van workshops en bedrijfstrainingen, onder de naam Budo in Business.
In 2010 verhuist de dojo naar de huidige locatie: de sportzaal aan de PC Hooftlaan 13 (t.o. de ELS basisschool.


Hier kan iedereen zes dagen in de week terecht. Het jongste lid van de dojo is 7 jaar, het oudste lid is over de zeventig.

Levenskunst

Voor Marc Jongsten zijn Aikido, Chi Kung of Tai Chi meer dan alleen een vorm van sport of gymnastiek: "Je kunt elk van deze disciplines ook beoefenen als filosofie voor het dagelijks leven. Als een handleiding die helpt om je leven te leiden vanuit een spiritueel perspectief. Dit noem ik Levenskunst." Omdat dit voorzag in een behoefte richtte Marc twee jaar geleden de stichting Levenskunst Nederland op. Deze stichting is er voor mensen die op een actieve manier met levensvragen aan de slag willen. Bijvoorbeeld door middel van meditatie, krijgskunst, muziek of dans.

Samenhang

Al deze bewegingsvormen hebben volgens Marc Jongsten hetzelfde doel: "Je leert je lichaam steeds beter te gebruiken als ondersteuning van mentale processen waardoor je je leven steeds soepeler kunt leiden. Daarom ga ik me nog meer richten op de samenhang tussen Aikido, Tai Chi en Chi Kung."

Proefles

Wil je een keer kijken of meedoen? Iedereen is welkom voor een gratis proefles Aikido, Tai Chi of Chi Kung!

www.aikidoleiden.nl