Economische index stijgt

Stijgen n Het gaat economisch goed met de Leidse regio. Dat blijkt uit Index071 (editie 5) die is opgesteld door Bureau Blaauwberg in opdracht van Economie071.

Yvonne van Delft (wethouder economie van de gemeente Leiden en voorzitter van Econmie071): 'De groei komt vooral voor rekening van het life sciences cluster en van de activiteiten die daar direct mee samenhangen. Dit economische cluster zorgt voor stabiliteit en tilt de Leidse regio boven het landelijk gemiddelde uit. De rest van de economie vertoont een rustig beeld. Er zijn echter twee stevige winstwaarschuwingen. Toenemende arbeidsmarkttekorten en een afnemende bereikbaarheid bedreigen de economische ontwikkeling op korte en middellange termijn'.

Positieve trend

De positieve trend van de afgelopen jaren zet zich dus voort. De Leidse regio heeft het 'clustereffect' op gang gekregen door kennisintensieve bedrijvigheid en jong hoogopgeleid talent aan zich te binden. De indexcijfers bevestigen dat beeld: meer bedrijvigheid binnen de kennisclusters, meer werk, meer studenten en meer expats. Helaas heeft de Leidse regio last van de oplopende arbeidstekorten binnen onderwijs, zorg en techniek en raakt de bereikbaarheid van de regio in de knel. Dit vraagt om nieuwe vormen van mobiliteit en vervoersgedrag.

Duurzame mobiliteit

In deze vijfde jaargang van Index071 is er extra aandacht voor het thema 'duurzame mobiliteit'. Hierbij wordt gebruik gemaakt van actueel cijfermateriaal en datavisualisaties die aangeven hoe de kernen en bedrijventerreinen bereikbaar zijn per auto, fiets en openbaar vervoer. De Index071 meet de gezamenlijke economische vooruitgang binnen de 071-gemeenten: Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. Het indexcijfer is opgebouwd uit 36 verschillende meetpunten verdeeld over de vijf thema's: life sciences & health, ondernemerschap en jong talent, onderwijs en arbeidsmarkt, vestigingsklimaat en regiomarketing.