Joop Zoetemelk zet zijn handtekening. (Foto Joop Wesseling)
Joop Zoetemelk zet zijn handtekening. (Foto Joop Wesseling) Foto Joop Wesseling

Leiden wielerstad voor "Het Groene Hart"

Start en Finish zaterdag 23 maart bij Swift

Swift n Voor de 13e keer wordt op zaterdag 23 maart de Joop Zoetemelk Classic verreden. Deze bijzonder fraaie fietstocht voor de cyclo sportieve toerfietser gaat door "Het Groen Hart" in de Randstad. Er worden op zaterdag 23 maart zo'n 4500 deelnemers verwacht die, allemaal een afstand naar keuze 50, 75, 100 of 150 kilometer, op hun eigen tempo kunnen rijden. En Joop zelf is erbij.

In aantal deelnemers is het de grootste fietstoertocht in de Randstad. Deze toerfietstocht wordt georganiseerd door de Leidse wielervereniging Swift, die dit jaar 100 jaar bestaat. De naam van Joop Zoetemelk Classic, is gekozen omdat Joop Zoetemelk, Nederlands grootste wielrenner, zijn wielercarrière bij Swift begon als jeugdrenner. Joop Zoetemelk is in het verleden onder meer Nederlands kampioen, Olympisch kampioen en wereldkampioen wielrennen geweest. Ook heeft hij de Tour de France en de Ronde van Spanje gewonnen. Hij is opgegroeid in Rijpwetering en heeft in zijn jonge jaren getraind op de fietspaden en wegen die zijn opgenomen in deze toerfietstocht. Joop is ook dit jaar weer zelf aanwezig bij de start en als de conditie het toelaat fietst hij ook deel van het parkoers van dit evenement.

Elke leeftijd

Het leuke van deze tocht is dat hij door iedere toerfietser van elke leeftijden gereden kan worden. De oudste deelnemers zijn rond de 80 jaar, terwijl de jongste deelnemers 12 jaar oud zijn. Bijzonder is dat ook veel dames aan de tocht deelnemen. Toerfietsen is al lang geen mannensport meer, ook de dames staan op sportief gebied "hun mannetje". De routes zijn volledig uitgepijld en onderweg zijn verzorgingsposten waar alle deelnemers wat te drinken en te eten krijgen. Inschrijven kan alleen bij voorinschrijving via: www.swift-joopzoetemelkclassic.nl met als deadline 18 maart 2019.

Inschrijven kost €12,50. Groepen kunnen met minimaal 10 personen inschrijven voor €10 per groepsdeelnemer.


Sven Verlaan van VVSB naar UVS

Overstap n VoetballerSven Verlaan (24) is volgende seizoen in het shirt van UVS te bewonderen. Sven kwam enkele jaren uit voor de jeugdopleiding van ADO Den Haag en speelde vervolgens voor UVS.

In 2013 tekende hij op 18-jarige leeftijd een opleidingscontract bij FC Twente, dat een samenwerkingsverband had met UVS. Hij werd toegevoegd aan de selectie van Jong FC Twente dat vanaf seizoen 2013/14 uitkwam in de Eerste divisie. Hij debuteerde in augustus 2014 met een 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Almere City FC, toen hij in de 87e minuut inviel voor mede-debutant Hidde ter Avest. In de tweede helft van het seizoen had Verlaan geregeld een basisplaats als centrale verdediger in het team.

FCTwente

Door financiële problemen bij FC Twente en de terugkeer van Jong FC Twente naar de belofte competitie werd het aflopende contract van Verlaan aan het eind van seizoen 2014/15 niet verlengd. Hij tekende daarop een eenjarig contract bij FC Den Bosch. Verlaan debuteerde voor zijn nieuwe club op 30 augustus 2015 in een met 5-2 verloren wedstrijd tegen Sparta. Dit seizoen speelt Sven bij VVSB wat in de 2e divisie uitkomt en gaf hij in januari aan dat hij aan het einde van het seizoen de Noordwijkerhouters verlaat.

Carrière

Sven geeft aan dat hij zich meer op zijn maatschappelijke carrière wil richten en zijn hele leven niet meer alleen wordt beheerst door voetbal. Dit is ook een van de redenen dat hij voor UVS heeft gekozen en wil graag zijn steentje bijdragen om UVS te helpen om de stap verder omhoog maken.

Weetje: het komende seizoen zal Sven met zijn broer Lars voor het eerst in zijn voetbalcarrière samen gaan spelen.

Sven in actie met VVSB tegen AJAX.