Het was behoorlijk zwaar om met  een bakfiets vuil op te halen. Foto: Niek Bavelaar.
Het was behoorlijk zwaar om met een bakfiets vuil op te halen. Foto: Niek Bavelaar. Foto:

Een bakfiets om vuilnis in de stad op te halen

vroeger n In deze rubriek plaatsen we foto's uit een ver of recent verleden. Ook een leuke foto? Mail die naar redactie@deleidenaar.nl.

Deze week een foto van de gemeentereiniging. Het lijkt een vooroorlogs tafereel, maar toch is deze foto pas gemaakt in 1985. Destijds zat de gemeentereiniging in de Noorderstraat. Vlak voor de verhuizing naar industrieterrein De Waard werd er blijkbaar nog gebruikt gemaakt van onder andere een bakfiets. Niks elektrische ondersteuning of versnellingen. Bij hoge bruggen moesten de vuilnismannen gewoon wat harder trappen. Kom daar nu maar eens mee aan. Er staat een leger arbo-artsen klaar om duidelijk te maken dat de fiets slechts is voor rug, bovenbenen en knieƫn.
Het vuil ophalen houdt de gemoederen overigens flink bezig. Plastic scheiden of niet, betalen voor grofvuil, hondenpoepbakken afschaffen. Het zijn enkele onderwerpen waar de laatste jaren flink over is gebakkeleid. Rode draad is dat de gemeente het nooit goed doet.

Hoogbouw

Op het onderwerp hoogbouw vorige week in deze rubriek kwam een aantal reacties binnen. Pieter Spoek wil ook de andere kant van de medaille belichten (ik was nogal terughoudend): "Bewoners van de Vliepoort wonen met buitengewoon veel plezier. Mensen zoeken de voorzieningen van het centrum liefst op loopafstand. Dat kan alleen gerealiseerd worden wanneer er daar ook hoog gebouwd wordt, zodat meer mensen van de geneugten van het centrum kunnen profiteren.
Verdichting in het centrum heeft dus veel voor met onder andere groei van voorzieningen en verbeterde reismogelijkheden per OV.

Eric Hoenson