Afbeelding
Foto:

Sax en piano bij Sijthoff

muziek n Twee markante jazz-persoonlijkheden: Yuri Honing (saxen) en Wolfert Brederode (piano) treden vrijdag 26 april op in cultuurzaal Sijthoff.

Saxofonist Yuri Honing (1965) is een van de prominentste Nederlandse jazzmuzikanten.

Dit mag onder meer blijken uit het feit dat hij in 2012 de Boy Edgar prijs won: de hoogste onderscheiding in de jazz in ons land. In 2018 won hij de Edison met zijn imposante album: Goldbrun, waarvoor hij alom hoog geprezen werd. Yuri is geïnterviewd door het Nederlands Jazzarchief in de serie Jazzhelden.

Pianist Wolfert Brederode (1974) werkt sinds 1996 als musicus en componist en heeft zich ontwikkeld tot een van de meest authentieke musici van de jongere Nederlandse generatie.

Een verfijnde en gerichte toets, aandacht voor de natuurlijke flow, openheid voor alle soorten muziek en zijn niet aflatende zoektocht naar nieuwe horizonten zijn kenmerkend voor zijn muziek.

Hij debuteerde met ensembles als het Wolfert Brederode Quintet, Nimbus, de Susanne Abbuehl Group en later ook met onder andere het Wolfert Brederode Quartet, Duo Lijbaart/Brederode, Batik en het Yuri Honing Acoustic Quartet. Met onder andere deze groepen heeft hij talloze (Challenge) CD's opgenomen, getoerd en opgetreden op festivals in de gehele wereld.

Naast zijn activiteiten als uitvoerend kunstenaar leverde Wolfert composities voor verschillende theater-, dans- en filmproducties. Wolfert is piano- en ensembleleraar aan de jazzafdelingen van de conservatoria van Tilburg en Den Haag.

Entree: 15 euro, CJP en studenten betalen 10 euro. Het concert in de Doezastraat 1b begint om 20.00 uur.


Jazz in de kamer viert succesvol lustrum

jubileum n Onderschat Jazz in de Kamer niet: in één gebouw zou het een fors festival zijn geweest met 46 optredens. Maar dan had het publiek alleen naar een podium kunnen kijken en luisteren op minimaal vijf meter afstand.

Bij Jazz in de Kamer is die afstand veel kleiner. Dan zijn de zangers en muzikanten tastbaar. Deze vijfde editie van de intieme huiskamerconcerten was compleet uitverkocht en kreeg extra kleur door van de vijfde route een surprisepakket te maken. Muzikaal gezien zou Jazz in de Kamer een blijvertje moeten zijn in de programmering van het vierdaagse moederfestival Rhythm Groove & Bassfestival. De reacties van de bezoekers geven daar in elk geval voldoende aanleiding voor. Jazz in de kamer voltrok zich in een opvallend ontspannen sfeer. En deze jubileumroute had een hoge kwaliteit: met bijzondere optredens van niet zo bekende twintigers Lady Shaynah en Hans de Wild tot die-hard gitarist Tim Eeijmaal en saxofonist Lo van Gorp die elkaar al 30 jaar kennen.

Afbeelding