Het trio van de Italiaanse pianist Lorenzo Vitolo, met rechts wethouder Yvonne van Delft. | Foto en tekst: Emile van Aelst.
Het trio van de Italiaanse pianist Lorenzo Vitolo, met rechts wethouder Yvonne van Delft. | Foto en tekst: Emile van Aelst. Foto:

Leidse Jazzweek naar zinderende finale: winnaars beloont met 1000 euro

muziek n Leiden is van oudsher een echte Jazzstad, een van de bekendste festivals is natuurlijk de jaarlijkse Leidse Jazzweek in januari dat volgend jaar zijn 40ste editie beleeft.

Naast dit festival zijn er nog twee toonaangevende festivals in de stad. Afgelopen week vierde het festival Jazz in de Kamer haar eerste lustrum. Het festival werd 5 jaar geleden bedacht door saxofonist Bart Wirtz als onderdeel van het toenmalige Rhythm Groove en Bass Festival. De afgelopen jaren heeft het festival haar bestaansrecht bewezen en was vrijwel elke editie uitverkocht. Ook dit jaar waren er weer diverse routes met verschillende muziekstijlen waaruit het publiek kon kiezen. Vijftien Leidenaren hadden hun huiskamer opengesteld voor de verschillende optredens. Muzikanten treden graag op tijdens dit festival omdat de concerten worden gegeven in de intieme setting van Leidse huiskamers. Vrijwel elke artiest was van grote klasse, maar extra bijzonder waren de optredens van de 82 jarige pianist Rob Agerbeek en de Portugese winnares van de Gouden Notekraker 2018 Magda Mendes.

Zondagmiddag was in een goed gevulde Breezaal de finale van de Leidse Jazz Award. De elfde editie van dit festival werd gewonnen door het trio van de Italiaanse pianist Lorenzo Vitolo. Uit handen van wethouder Yvonne van Delft ontving hij een cheque van 1.000 euro.

Behalve de cheque won hij ook de kristallen wisseltrofee en een CD opname bij Challenge Records.

De prijs van de Studentenjury ging naar het trio van Alexandre Lesage.


Matthäus Passion onder leiding van Andreas Küppers

n 'Een moment van bezinning en inspiratie'

paasconcert n Barokspecialist en klavecinist Andreas Küppers voert in april Ribattuta Musica aan tijdens Bachs meesterwerk de Matthäus Passion BWV 244. Om het ontroerende verhaal goed te kunnen overbrengen kiest het ensemble voor een kleine bezetting van vocalisten en instrumentalisten. Net als in Bachs tijd zijn de solisten - waaronder Andreas Karasiak, Elvira Beekhuizen, Rosina Fabius en Edward Leach - afkomstig uit het eigen ensemble.

De Matthäus Passion – door velen gezien als een moment van bezinning en inspiratie - wordt op sfeervolle locaties uitgevoerd. In Leiden is dat in de Marekerk op zaterdag 13 april om 19.30 uur.

Bachs beroemdste meesterwerk is een tijdloos verhaal van vriendschap en verraad, eerzucht en opoffering, angst en vertrouwen. In dit monumentale drama herkent iedereen wel iets van zichzelf. Ribattuta Musica wil daarom vooral het verhaal van de Matthäus Passion vertellen.

Dat vraagt om helderheid, expressiviteit en een mate van intimiteit. De keuze van een kleine bezetting van vocalisten en instrumentalisten lag dan ook voor de hand voor artistiek leider Andreas Küppers (1977): "Ik leid de Matthäus Passion van achter het klavecimbel en ben daarmee echt onderdeel van het ensemble. Een bezoek aan de Matthäus Passion is voor ons publiek inmiddels een mooie traditie geworden om jaarlijks een moment van bezinning te nemen. Zowel voor gelovigen als niet gelovigen is een uitvoering van dit monumentaal werk van Bach een bron van inspiratie."

Tournee door Portugal

Het in 2005 opgerichte vocaal ensemble Ribattuta werd in 2016 omgevormd tot vocaal-instrumentaal ensemble Ribattuta Musica. Het ensemble treedt op met repertoire uit de renaissance en barok in authentieke en kleine bezetting. Behalve voor Radio 4 en in de Nederlandse concertzalen zoals Muziekgebouw aan 't IJ, Musis Sacrum en De Doelen ging het ensemble ook op tournee door Portugal en België. De vaste kern bestaat uit 35 professionele musici, instrumentalisten, vocalisten en solisten, allen gespecialiseerd in het uitvoeren van dit historisch repertoire.

Ribattuta Musica en Andreas Küppers staan garant voor een bevlogen samenspel van ervaren ensemblezangers, vocale solisten en instrumentalisten.

Afbeelding