Afbeelding
Foto:

Ruim 7500 sportende kids

koningsspelen n Voor de zesde keer worden De Koningsspelen Leiden gehouden. Vrijdag 12 april doen 7685 kinderen uit het basisonderwijs mee aan diverse sport- en spelactiviteiten op veertig voetbalvelden en dertig schoolpleinen.

De activiteiten worden begeleid door studenten van mbo Rijnland en leerlingen van Bonaventura College, Vlietland College, Leonardo College, Visser 't Hooft, Stedelijk Gymnasium, da Vinci College, de PABO van de Leidse Hoge School en zelfs studenten van de studentenvereniging Minerva doen mee.

De Koningsspelen worden om 9.00 uur geopend door wethouder Paul Dirkse. Daarna dansen honderden basisschoolleerlingen op het hoofdveld van voetbalvereniging DoCoS de Pasapas onder leiding van de dansklas van het Leonardo College. Daarna dompelen de kinderen zich onder in een groot aantal verschillende sport- en spelactiviteiten.

Ze worden hierbij begeleid door studenten van mboRijnland en het hbo en leerlingen van middelbare scholen.

De activiteiten tijdens de Koningsspelen wil wethouder Dirkse breder trekken: "We krijgen als gemeente steeds meer taken, met name als het gaat om de maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. Laten we daar sport en spelactiviteiten een rol bij geven.

Die kunnen bijdragen aan preventie van sociale problemen en gezondheidsklachten." Hij wil daar een verbindende rol bij spelen. "Ik zie voor de gemeente echt een rol weggelegd voor het samenbrengen van scholen, wijkcentra en sportverenigingen. Sport en spel kan een enorme spin-off hebben voor de leefbaarheid van de samenleving."

Uniek concept in Leiden

De Koningsspelen in Leiden zijn uniek. De hele dag wordt namelijk georganiseerd door mbo Rijnland, de Pabo van de Hogeschool Leiden, het Leonardo College, het Bonaventura College, het Vlietland College, het Visser 't Hooft, Stedelijk Gymnasium en het da Vinci College. "Geweldig," vindt Dirkse. "Deze dag brengt iedereen in de stad bij elkaar. Nergens anders in Nederland worden de Koningsspelen op deze wijze georganiseerd."

MboRijnland vervult een belangrijke rol in de organisatie.

"Een geweldige dag", volgens Otto Jelsma, voorzitter van de Raad van Bestuur van mboRijnland. "Het is prachtig om te zien dat zoveel kinderen met elkaar met sport bezig zijn en onze studenten de kinderen begeleiden." Hans Kallenberg, docent bij mboRijnland en een van de organisatoren, is trots op de Koningsspelen. "Door alle activiteiten dragen we echt bij aan het versterken van de gemeenschap Leiden." De Koningsspelen vinden sinds 2013 in Nederland plaats.