Word net als Hockeyclub Roomburg een vetverzamelpunt en zorg voor milieu en clubkas..
Word net als Hockeyclub Roomburg een vetverzamelpunt en zorg voor milieu en clubkas.. Foto:

Hockeyclub Roomburg wordt vet-inzamelpunt

Milieu n Wil jij met jouw club ook heel gemakkelijk bijdragen aan een groene samenleving? En extra inkomsten genereren? Meld je dan aan als vet-inzamelpunt voor jouw buurt!

Op die manier wordt het inzamelen van gebruikt (frituur)vet en olie net zo eenvoudig als het recyclen van papier of batterijen. Er zijn in Nederland al meer dan 2.500 vet-inzamelpunten waaronder scholen, supermarkten en sportverenigingen.

Vergoeding voor kliko

Hoe meer inzamelpunten er zijn, hoe gemakkelijker mensen hun gebruikte vet kwijt kunnen. Dit idee spreekt gelukkig veel sportverenigingen aan. Zo ook de Leidse hockeyclub Roomburg. Roomburg is sinds kort inzamelpunt voor gebruikt vet. Dat past bij hun streven om een duurzame vereniging te zijn. Én het levert een extraatje op voor de clubkas, en dat is natuurlijk nooit weg. Voor elke volle vet-kliko ontvangt de vereniging namelijk een vergoeding. In het Rijnland Magazine (de online nieuwsbrief van het hoogheemraadschap van Rijnland) lees je hoe hockeyclub Roomburg betrokken is bij de campagne 'Vet! Zonde om weg te spoelen': nieuwsbrief.rijnland.net

Als je je aanmeldt ontvang je een vet-kliko in je eigen regio. Deze (meestal gele) kliko plaats je op je eigen terrein, zodat bezoekers hun gebruikte (frituur)vet en olie in een afgesloten plastic verpakking in de kliko kunnen gooien. Als de kliko vol is geef je een seintje, zodat hij kan worden opgehaald en vervangen voor een nieuw exemplaar. Meedoen is kosteloos, maar voor elke volle vet-kliko krijg je dus wel een vergoeding. Aanmelden via www.frituurvetrecyclehet.nl.

Inzamelaars

Organisaties zoals scholen, supermarkten, kinderboerderijen en sportverenigingen zijn meestal heel geschikt als vet-inzamelpunt. De vet-kliko moet namelijk openbaar toegankelijk zijn, dus niet achter een hek staan, zich binnen de bebouwde kom bevinden en op een plek staan waar veel mensen (langs)komen. Op die manier is de kliko makkelijk te bereiken voor vet-inzamelaars en kunnen meer mensen inzamelen. Meer volle kliko's betekent minder gebruikt vet in het riool én meer vergoedingen ontvangen. In Nederland wordt gebruikt vet uit de horeca al op grote schaal ingezameld om het te recyclen. Dat geldt niet voor vet en olie uit particuliere huishoudens. Veel mensen spoelen gebruikt vet na het frituren of bakken door de gootsteen of het toilet en dat heeft nadelige gevolgen. De gootsteen kan verstopt raken, maar het riool ook. Met overlast, hoge schoonmaakkosten en milieuvervuiling tot gevolg.

Eind maart lanceerde het hoogheemraadschap van Rijnland de campagne 'Vet! Zonde om weg te spoelen'. De boodschap is bedoeld voor particuliere huishoudens: spoel gebruikt (frituur)vet en olie niet door gootsteen of toilet, maar lever het in een plastic fles in bij een vet-inzamelpunt in je omgeving. Het verzamelde vet en plastic wordt gerecycled tot onder andere biobrandstof. Meer informatie over de campagne kun je vinden op www.rijnland.net/gebruiktvet.


Juliëtte traint dertig uur per week

olympisch n Juliëtte Pijnacker heeft haar ogen gericht op de Olympische Spelen van 2024. In Parijs wil ze er bij zijn en haar beste prestatie neerzetten. Daarvoor is ze bereid veel opzij te zetten, elke dag om kwart over zes op te staan en in Amsterdam te trainen en naar school te gaan. Zelf vindt ze dat geen opoffering.

Naast turnen is de 15-jarige ook bezig met 4 vwo. De balk is op dit moment haar favoriete onderdeel, maar dat kan zo veranderen vertelt ze lachend. "Ik ben echt een meerkampster. Ik denk voorlopig nog niet aan een specialisatie." Sinds januari is Juliëtte lid van de Leidse Olympische Ploeg, een initiatief van Topsport Leiden om lokale topsporters extra ondersteuning te bieden en ook zichtbaar te maken. Juliëtte wil ook graag naar de Olympische Spelen, maar Tokyo in 2020 komt wellicht te vroeg. Voorlopig is het een kwestie van hard door trainen. Hopelijk gaat in 2024 in Parijs de Olympische droom in vervulling. | Foto: Dorine Pijnacker. Tekst: Sleutelstad.nl

| Foto: Dorine Pijnacker. Tekst: Sleutelstad.nl