Een bandje op het Stadhuisplein. Je kon makkelijk tot voor het podium komen.
Een bandje op het Stadhuisplein. Je kon makkelijk tot voor het podium komen. Foto:

Gezellig slenteren langs een muziektent op het Stadhuisplein

Vroeger n In Dat was Toen plaatsen we foto's uit een recent of lang verleden uit Leiden. Deze week: Koninginnedag 2005. Ook een leuke bijdrage voor deze rubriek? Mail die naar redactie@deleidenaar.nl.

Speciale maatregelen moeten dit jaar zorgen voor crowdcontrol tijdens grote evenementen als Koningsdag. De reden is simpel: op sommige plekken wordt het te druk. Vooral op het gebied rond de Nieuwe Rijn kan je bij wijze van spreken over de hoofden lopen. Daartegen helpt zelfs geen ponton op het water. Hoe meer ruimte er wordt gecreƫerd, hoe groter de toeloop is. Toegangshekken voorkomen dat het mis gaat. Op een gegeven moment geldt: vol=vol. Er mag pas iemand naar binnen wanneer er iemand uit gaat.

Is dit altijd zo geweest? Nee. Kijk maar naar het plaatje van 30 april 2005, toen er nog sprake was van Koninginnedag, ter ere van koningin Juliana. Leiden stond nog niet op de kaart als 'place to be' op het oranje voorjaarsfeest. De Nieuwe Rijn werd bezet door kinderen die op een kleedje hun oude spulletjes uitgestald hadden. Links en rechts waren er optredens en op het Stadhuisplein stond een muziektent waar artiesten tegen onkostenvergoeding een deuntje speelden. Niks geen gedrang. Je kon op je dooie gemak voor het podium gaan staan of aan de andere kant gezellig langs slenteren.

Dankzij dj Armin van Buuren, die in dat jaar op bescheiden schaal voor de eerste keer een optreden gaf in zijn thuisstad (Garenmarkt), veranderde alles en groeide Leiden tot de hotspot die het nu is. Een enorm spektakel waar vele tienduizenden mensen op af komen.

Eric Hoenson