José Mesman kijkt nu al uit naar de extra feestelijke edite van volgend jaar, als Nederland 75 jaar bevrijding viert. | Foto: Emile van Aelst
José Mesman kijkt nu al uit naar de extra feestelijke edite van volgend jaar, als Nederland 75 jaar bevrijding viert. | Foto: Emile van Aelst Foto:

Lezing over Gemmeker

WOII n Albert Konrad Gemmeker was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan tachtigduizend joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen. Meestal gaf hij persoonlijk, 'met een wenk met de hand', het vertreksein voor de treinen.

Na de oorlog kreeg hij tien jaar. Wegens goed gedrag was hij na zes jaar weer vrij: in 1951 was hij terug in zijn geboortestad Düsseldorf. Van Liempt deed diepgaand onderzoek naar de 'gentleman-commandant', van wiens reputatie weinig overblijft. Na zijn terugkeer naar Düsseldorf probeerde de Duitse justitie nog bijna twintig jaar zijn onbevredigende berechting in Nederland te corrigeren, uiteindelijk zonder resultaat. De lezing is dinsdag 14 mei bij boekhandel Kooyker aan de Breestraat 89 en begint om 19.30 uur.

Toegang 5 euro, reserveren via de mail: info@kooyker.nl of bel naar: 071-3040130.


Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Leiden

vrij n De tien lopers van de Leiden Road Runners Club waren zaterdagnacht in Wageningen om het ontstoken bevrijdingsvuur met een estafette over 120 km naar Leiden te brengen.

Om 13.15 uur kon loco-burgemeester Marleen Damen met twee lopers de Leidse bevrijdingsvlam op de hoek van de Doezastraat ontsteken. "Het was zwaar, maar ook heel erg mooi om te doen. Volgend jaar weer," aldus Aniek Honsbeek, Hans van Ommeren en José Mesman. De Leiden Road Runners Club deed voor de twaalfde keer mee aan het evenement. | Bron: sleutelstad.nl