Molenaar Arthur de Groodt in en mét zijn Heesterboom. | Foto: Amber Janssen.
Molenaar Arthur de Groodt in en mét zijn Heesterboom. | Foto: Amber Janssen. Foto:

Cornelis Joppensz beeldje voor molenaar Arthur de Groodt

onderscheiding n Wethouder Yvonne van Delft reikte zaterdag 11 mei in Houtzaagmolen de Heesterboom het Cornelis Joppenszbeeldje van de stad Leiden uit aan molenaar Arthur de Groodt.

Zij roemde onder meer zijn liefde voor en kennis van het molenaarsvak, die hij al meer dan veertig jaar als vrijwilliger uitdraagt aan de duizenden bezoekers van de molen. Naast het molenaarswerk is De Groodt bovendien ruim tien jaar actief bestuurslid van Stichting Houtzaagmolen De Heesterboom.

Voorschotenaar De Groodt is sinds 1976/1977 vrijwilliger bij de Leidse molen De Heesterboom. In 1978 behaalde hij zijn molenaarsexamen in Katwijk, op molen 'De Geregtigheid'. Hij leerde door de jaren heen de fijne kneepjes van het molenaarsvak, tot hij alle vaardigheden beheerste die nodig zijn voor het werken met een houtzaagmolen. Met groot enthousiasme toonde hij de duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland hoe houtzagen op windkracht in zijn werk gaat. Dit doet hij trouwens nog, door wekelijks op zondag rondleidingen en demonstraties te geven. Hij doet dit ook tijdens de jaarlijkse Molendagen in mei en tijdens de Open Monumentendagen in september.

De Groodt is de spil van een enthousiaste groep molenaars, molenaars in opleiding en andere vrijwilligers, die wekelijks samen boomstammen tot planken zagen, onderhoud plegen, of versleten onderdelen vervangen. Met zijn grote kennis van molens in het algemeen en houtzaagmolens in het bijzonder is hij degene die erop toeziet dat dit soort werkzaamheden op historisch verantwoorde wijze gebeurt. Hij zorgt ervoor dat De Heesterboom draait als een tierelier. Met zijn kennis en vakmanschap draagt hij substantieel bij aan de instandhouding van houtzaagmolen De Heesterboom als draaiend en zagend top 100-monument in Nederland.

Verder leverde De Groodt een belangrijke bijdrage aan het documenteren van de historie van houtzaagmolen De Heesterboom en de andere houtzaagmolens die ooit deel uitmaakten van houtbedrijf Noordman. Deze informatie heeft hij toegankelijk gemaakt voor het publiek op de website van De Heesterboom (www.molendeheesterboom.nl), waarvan hij de ontwerper en beheerder is.

Het college waardeert met deze toekenning de betekenis die Arthur de Groodt heeft voor de stad en de belangrijke rol die hij al vier decennia speelt in het behoud van het Leidse culturele molenerfgoed.