Alle pare bijeen in de Hooglandse Kerk. | Foto: Emile van Aelst
Alle pare bijeen in de Hooglandse Kerk. | Foto: Emile van Aelst Foto:

Langgehuwde echtparen krijgen feestelijke lunch

jubileum n Burgemeester Lenferink, bijgestaan door wethouders Paul Dirkse, Marleen Damen en Yvonne van Delft, ontving maandag bruidsparen in de Hooglandse kerk voor een feestelijke lunch tijdens de jaarlijkse bruidsparenmiddag. Al deze Leidse bruidsparen zijn dit jaar 60, 65, of 70(+) jaar getrouwd.

De bruidsparenmiddag kent een lange traditie en is ontstaan, omdat het aantal langgetrouwden zó groot werd dat de burgemeester hen niet allemaal meer kon bezoeken. Sinds enkele jaren is het evenement ook de Burgerzaal in het stadhuis ontgroeid en wordt Bruidsparenmiddag jaarlijks in de Hooglandse Kerk gevierd. Leidse echtparen die dit jaar 50 jaar getrouwd zijn, krijgen van de gemeente een felicitatiebrief en een bloemetje thuis.

Overzicht van het aantal lang gehuwde bruidsparen in Leiden in 2019

50 jaar gehuwd (1968) 271

vorig jaar: 263

60 jaar gehuwd (1958) 65

vorig jaar: 78

65 jaar gehuwd (1953) 27

vorig jaar: 17

70 jaar gehuwd (1948) 5

vorig jaar: 2


Lintje voor Eef van Tol

onderscheiding n (vervolg van de voorpagina) Zij begon als secretaresse van de Optocht- en Taptoecommissie. Vervolgens werd zij algemeen secretaresse van het bestuur van de 3 October Vereeniging.

Als vanzelf groeide ook het werk en haar betrokkenheid bij andere commissies, zoals Evenementen, Haring en Wittebrood. Vanuit haar positie werd zij een belangrijk aanspreekpunt voor interne en externe betrokkenen. Niet voor niets werd zij al gauw mrs. 3 oktober genoemd.

In 1998 werd ze lid van de Archiefcommissie van de 3 October Vereeniging en besteedde ze vele honderden uren aan het mooiste verenigingsarchief van Nederland.

Voordat ze bij de 3 October Vereeniging actief werd, was ze van 1980 tot 1995 bestuurssecretaris van het comité 4 en 5 mei Leiden. Ze was medeverantwoordelijk voor de realisatie van het monument 'Vrouwenverzet' van Truus Menger, geplaatst in de Stevenshof in 1985.

Daarnaast was ze de organisator van de grote jubileumviering van de bevrijding in 1995. Bij deze viering stonden diverse activiteiten op de agenda, waaronder een scholenproject en een optocht. Ook deed ze de organisatie van een drietal Bevrijdingsconcerten in de Pieterskerk op 5 mei, in de jaren '90.

Naast haar vrijwilligersactiviteiten werkte ze van 1995 tot 2018 als secretaresse van de Raad van Toezicht van Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL).

Haar bereidheid nieuwe taken op te pakken, haar discretie ten aanzien van de vertrouwelijke informatie en haar inzet tijdens de avonduren voor extra activiteiten werden zeer gewaardeerd.


Afbeelding