Start ombouw plasticcontainers

afval n Sinds januari 2019 hoeven inwoners van de gemeente Leden hun plastic afval niet meer apart te houden.

De gemeente laat het plastic scheiden door de afvalverwerker. Daarom worden de oude, ondergrondse plasticcontainers omgebouwd. Bijvoorbeeld naar een container voor papier of restafval. Vorige week is begonnen met de ombouw van de eerste containers. De ondergrondse containers hebben een perstechniek die niet alleen voor plastic goed werkte, maar ook voor papier kan worden ingezet. Daarom wordt een deel van de ondergrondse containers omgebouwd naar papiercontainers. Overige containers worden ingezet voor restafval, of opgeslagen als reserve.
Door de nieuwe scheidingsinstallatie bij de afvalverwerker worden plasticverpakkingen, metalen en drankkartons van het andere afval gescheiden. Dit levert tien keer zoveel plastic voor recycling op. Niet voor iedere afvalsoort is nascheiding de oplossing. Papier, gft, textiel en glas blijven apart ingezameld. Meer info: www.leiden.nl/afvalscheiding.


De toegevoegde waarde van bomen

groen n Om Leiden leefbaar en gezond te houden én de weersextremen op te vangen moet er meer groen bij. De gemeente ziet concrete kansen om te vergroenen, en roept stadspartners op hier aan bij te dragen.

Een van de groene kansen is het aanplanten van meer bomen en het vervangen van zieke bomen met nieuwe, gezonde exemplaren. Bomen zijn niet alleen een mooie aanvulling aan het straatbeeld, ze huisvesten vogels en insecten, geven schaduw en verkoeling bij warm weer, en vangen regenwater op en houden het vast in de grond. Daarom is Leiden zuinig op haar bomen: er zijn strenge regels rond het kappen van bomen en gekapte bomen moeten worden vervangen door nieuwe. Als concrete groene kans stelt de gemeente voor vijftig bomen per jaar extra te planten en zo'n zeventig zieke bomen per jaar te vervangen. Bij de keuze van de nieuwe bomen wordt gekeken naar de veerkracht van de boomsoort. Bij voorkeur wordt een inheemse soort geplant om veel insecten en vogels aan te trekken. Bovendien is bladmassa een belangrijk criterium.

Praat mee op 29 mei

Kom naar het stadsbrede gesprek op woensdag 29 mei. Aanmelden via www.leiden.nl/groenekansen.