Een kleine greep uit de vele activiteiten in Leiden deze week. Zie de volledige agenda op: www.visitleiden.nl.

Rondvaart, t/m 31 juli

Gratis rondvaart Leiden voor 65-plussers: De Zilvervloot. Het Centre for Human Drug Research (CHDR) en Stichting De Leidse Rederij zetten zich in voor de 65 plussers uit Leiden en omgeving. Zij varen nog tot en met 31 juli iedere woensdag om 10.30 uur (bij slecht weer overdekt) door de schilderachtige grachten en groene singels van Leiden. De bemanning vertelt over het CHDR en de vele fraaie bezienswaardigheden in onze historische binnenstad.

65-plussers zijn welkom samen met vriend(in), partner of buurman-/vrouw (mits 65+). Aanmelden via: 071-5246464 of mail naar: zilvervloot@chdr.nl.

Postzegels ruilen 17 mei

Postzegelvereniging De Postzegelvrienden houdt een ruilmiddag voor postzegelverzamelaars. Locatie: Dobbedreef 250 Leiden van 14.00 tot 16.00 uur. Ruiltafels zijn aanwezig en de toegang is gratis.

Meer info: 071 5761715.

Rembrandt-wedstrijd

Het kan bijna niemand ontgaan zijn dat 2019 en Rembrandt een bijzondere band hebben met elkaar. Dit jaar wordt herdacht dat de beroemde schilder 350 jaar geleden overleed. Zijn geboortestad Leiden houdt liever de dag in ere dat Rembrandt in 1606 een Leidenaar werd. Diana Lepelaar, eigenaresse van café annex galerie Leidse Lente organiseert daarom een eigen Rembrandt-wedstrijd. Lepelaar biedt daarvoor iedereen met aspiraties de kans een eigen Rembrandt te maken. Op een houten paneeltje van 30 bij 40 centimeter. Daarop mag geschilderd of getekend worden met elk beschikbaar materiaal en het mag ook gebruikt worden als een sokkel voor een 3D-kunstwerk. Wie mee wil doen, moet een beetje snel zijn, want op 16 juni sluit de inlevertermijn. "Dan heb ik een maand om alle kunstwerken te fotograferen voor een catalogus die bij de tentoonstelling wordt uitgebracht." De tentoonstelling wordt geopend op 15 juli, de dag waarop Rembrandt zijn 413e verjaardag zou hebben gevierd. Alle werken komen in de tentoonstelling in Galerie Café Leidse Lente aan de Haagweg 4. Vooraf zal een jury van vier de drie beste werken bekronen. Alle drie de prijs winnaars krijgen een jaar lidmaatschap van de Leidse Lente en een boek over Rembrandt cadeau, de eerste prijs daarbij een geldbedrag van 500 euro en de tweede prijs een geldbedrag van 250 euro.

Kom in beweging 20 mei van 14.00 tot 17.30

In de Stadsgehoorzaal is een dansprogramma voor jongeren, ouderen en experts uit de zorg en culturele sector die te maken hebben met mensen met Parkinson en dementie. Deelnemers kunnen workshops volgen, films bekijken en vooral ook: aan de slag en zelf ervaren. Er is een debat met studenten en zorgexperts Joris Slaets (hoogleraar ouderengeneeskunde en directeur Leyden Academy), Ageeth Ouwehand (bestuurder Beweging 3.0) en Ronnie van Diemen (inspecteur-generaal IGJ). Hoogleraar Jet Bussemaker van de LUMC-Campus Den Haag, spreekt tot slot.