Willem Bey (neef van Mary Bey, de Zangeres Zonder Naam) en Harmina de Jonge. | Foto:
Willem Bey (neef van Mary Bey, de Zangeres Zonder Naam) en Harmina de Jonge. | Foto: Foto:

100 jaar Zangeres Zonder Naam

levenslied n Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Mary Servaes-Bey, beter bekend als de Zangeres zonder Naam, in Leiden werd geboren.

Meer dan 16 miljoen platen werden van haar verkocht en de Zangeres groeide door haar repertoire, performance en maatschappelijke betrokkenheid uit tot een icoon in de Nederlandse muziekwereld. Als eerbetoon worden in Leiden diverse evenementen georganiseerd ter nagedachtenis aan de Koningin van het Levenslied. Zo was er zaterdag 11 mei in Openluchttheater Leidse hout een eerbetoon waar vier scènes werden gespeeld, geïnspireerd op haar leven, maar vooral door de liederen en teksten die ze ten gehore bracht. De scènes werden omlijst door optredens van Stefan Mondial, Willem Bey, Harmina de Jonge als de Zangeres, meezingen met de accordeon en een draaiorgel.


Auto van de week: Dodge W200

heiligekoe n De Dodge W200. Gespot in de Willem Barentszstraat.

Deze 5,2 liter V8 aangedreven monster Pickup werd in 1977 gebouwd. De W200 was de vierwielaangedreven versie van de D-serie die van 1961 tot 1993 werd geproduceerd. Dodge was eigendom van Chrysler; in de jaren 70 ging het steeds slechter met deze autogigant. Om Chrysler te ondersteunen kocht het Amerikaanse leger grote aantallen van de W200. Daarom zijn veel van de W200's die je in Europa op de weg tegenkomt, afdankertjes van Amerikaanse legereenheden in Duitsland. De militaire aanduiding van de W200 is M880. De militaire versie van de W200 werd opgevolgd door de alom bekende Humvee. Bij de W200 op de foto is de laadruimte handig voorzien van een grote houten kist. (Door Rien v Vliet)

Afbeelding