Afbeelding
Foto:

'De wezen spreken'

indrukwekkend n Het voormalige Weeshuis aan de Hooglandsekerkgracht is opengesteld voor het publiek. Een deel van de benedenverdieping is ingericht als permanente tentoonstellingsruimte.

De tentoonstelling 'De wezen spreken' geeft een indruk hoe weeskinderen in dit pand tot 1961 geleefd hebben.

De woonkamer van de binnenvader en -moeder, de Regentessenkamer en de voormalige kinderkamer zijn te bezoeken.

Er is onder andere een aangrijpende film te zien met interviews van een tiental oud-wezen en een 3D-presentatie van de bouwgeschiedenis.

De historische Regentenkamer is op afspraak en onder begeleiding op woensdag te bezoeken.

Meer informatie: www.weeshuisleiden.nl. Adres: Stichting Utopa-Weeshuis, Hooglandsekerkgracht 17.

Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur. Rondleiding Regentenkamer: woensdag 13.30 uur. Toegang: gratis/reserveren voor rondleiding verplicht.


Pop-up Resto-route voor Stichting Vluchteling

inzameling n Op verschillende locaties in de stad zijn van 7 tot en met 14 juni lunches en diners om geld op te halen voor Stichting Vluchteling Nederland.

Op initiatief van Gebke van Gaal, die 40km meeloopt tijdens de actie Nacht van de Vluchteling, hebben verschillende ondernemers in Leiden hun steun toegezegd om een inzameling te doen voor Stichting Vluchteling. Onder de naam Food for Thought vragen zij met de restaurantroute aandacht voor Vluchtelingen. Zij doneren voedsel, stellen ruimtes beschikbaar of doen een financiƫle bijdrage. "Stichting Vluchteling doet belangrijk werk om mensen die huis en haard ontvlucht zijn hulp te bieden. Ik loop daarom mee in de Nacht van de Vluchteling en het leek me goed om voorafgaand mensen bewust te maken van dit initiatief.

Met lezingen willen we mensen informeren, met de diners halen we geld op om Stichting Vluchteling te promoten," aldus van Gaal. Food for Thought is een pop-up Restaurantroute door Leiden waar diners en lunches van "gered" voedsel worden geserveerd.

Initiatief draait volledig op vrijwilligers

Onder andere InStock, EkoPlaza Leiden en Albert Heijn Hooigracht zullen voedsel doneren dat anders zou worden weg gegooid. De lunches en diners worden afwisselend georganiseerd bij OldSchool Leiden, Sijthoff en het Nico van der Horstpark-Tuinhuis. Ook Tuin van de Smid ondersteunt de actie en meerderen volgen. Het precieze schema met alle data en locaties is te vinden op: bit.ly/schemafoodforthought. Het initiatief Food for Thought draait volledig op vrijwilligers. Verschillende koks zijn benaderd om de maaltijden te bereiden en de etablissementen stellen gratis hun ruimte ter beschikking.