Afbeelding
Foto:

Een kleine greep uit de vele activiteiten in Leiden deze week. Zie de volledige agenda op: www.visitleiden.nl.

Vrijdag 31 mei, 14.00 - 16.00 uur

Gratis inloopspreekuur voor ondernemers in het Leids Handelshuis (boven de VVV), Stationsweg 26-28. Speciaal voor ZZP-ers of kleine zelfstandigen die rondlopen met vragen over het ondernemerschap, of voor hen die van plan zijn een bedrijf te starten of een nieuwe uitdaging willen aangaan met een bestaand bedrijf. Meer info: www.ondernemersklankbord.nl.

Vrijdag 31 mei, 21.00 uur

In Jazz & Wijncafe de Twee Spieghels treedt het Thomas de Visser Trio op.

Zondag 2 juni, 13.30 - 15.30 uur

Zondagmiddagconcerten in de Waterlelie (Leidse Hout) tot en met 6 oktober (met uitzondering van 8 juli en 29 september); als het weer het toelaat. Al meer dan 25 jaar treden op deze plek vele soorten ensembles op: harmonieorkesten, brassbands, fanfares, swingbands, koren en allerlei andere groepen. Speels en informeel. Meestal zijn het amateurmusici uit Leiden of de buurgemeenten, maar in deze mooie ambiance treden soms ook professionals op. Dit seizoen zijn er 20 zondagmiddagconcerten gepland met in totaal 23 ensembles. De toegang is gratis. Meer info: www.vriendenvandeleidsehout.nl.

Zondag 2 juni, 14.00 uur

In het kader van de 444 jaar Universiteit Leiden, is op de begraafplaats Groenesteeg een rondleiding met het thema 'Leidse hoogleraren op Groenesteeg'.

De rondleiding gaat langs de graven van een aantal Leidse professoren. Het betreft Snouck Hurgronje (arabist), Kaiser en Van de Sande Bakhuyzen (sterrenkundigen), Fruin (historicus), Bake (classicus), Reuvens en Holwerda (archeologen), Van der Burg en Zaaijer (resp. toxicoloog en anatoom patholoog; die de moorden Goeie Mie onderzochten), Hoffmann (Japanoloog), Greven (staathuishoudkundige), Holwerda (archeoloog), Simon Thomas (medicus), Siegenbeek en De Vries (neerlandici) en Van Boneval Faure (jurist). Velen van deze hoogleraren zijn ook geƫerd met een straatnaam in Leiden, vaak in de Professorenwijk. Over deze geleerden zal aan hun graf het een en ander worden verteld. Bij slecht weer zullen de verhalen als een soort lezing in de aula worden gepresenteerd. Op 2 juni zijn de historische Begraafplaats Groenesteeg, waar de elite van Leiden van 1813 tot het einde van de vorige eeuw begraven ligt, en de Aula voor het publiek tussen 13.30 en 16.00 uur opengesteld.