Afbeelding
Foto:

Lakenhal lanceert Nieuw Leids Laken

renovatie n Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander heropent 20 juni vijf jaar renovatie het vernieuwde Museum De Lakenhal.

Tijdens de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal bogen vijf vooraanstaande ontwerpers zich over het creëren van gloednieuwe wollen stoffen op basis van oude ambachten en hedendaagse technieken. Vanaf de heropening van het museum op 20 juni zijn deze nieuwe wollen stoffen onder de naam Nieuw Leids Laken te bewonderen als onderdeel van de museumcollectie.

Met het project Nieuw Leids Laken blaast het museum de textielgeschiedenis nieuw leven in, en benadrukt hiermee de tijdloze relevantie en rol van de textielindustrie. De nieuwe lakense stoffen zijn ontworpen door Christie van der Haak (1), Mae Engelgeer (2), Edwin Oudshoorn (3), Claudy Jongstra (4) & Petra Blaisse | Inside Outside (5). De nieuwe lakense stoffen zijn van hoogwaardige kwaliteit, net zoals de Leidse stoffen van weleer van vroeger.

Voor de lancering van de Nieuw Leids Laken-DIY-pakketten, maakte Koen Hauser speciaal deze foto's (styling: Lune Kuipers). Het Leids Laken is van oorsprong een geweven en vervolgens vervilte wollen stof, die onder andere werd gebruikt voor kleding en meubels. Ruim 700 jaar lang werden in Leiden lakense stoffen geproduceerd. Om de kwaliteit te waarborgen richtte het stadsbestuur van Leiden in 1641 de keur- en verkoophal de 'Laecken-Halle' (Lakenhal) op, waar in 1874 het museum zich vestigde. In de Laecken-Halle werd het gekeurde Leids Laken voorzien van het officiële Leidse Lakenloodje, en vervolgens verscheept naar meer dan 80 landen over de hele wereld.

Uitgebreide colletie

Het museum weet heden en verleden met het project Nieuw Leids Laken te verbinden, en lanceert stoffen die het eeuwenoude Leidse keurmerk weer mogen dragen. De ontwerpers en kunstenaars die de geweven wollen stoffen hebben ontwikkeld kregen hiervoor toegang tot de uitgebreide stoffen- en stalencollectie van het museum.

Verwerkt in DIY pakketten

Vanwege het arbeidsintensieve productieproces is in eerste instantie per ontwerp slechts 50 meter stof geproduceerd. Bij uitverkoop worden nieuwe meters geweven. Een deel daarvan is verwerkt in verschillende DIY-pakketten waarmee een dubbelzijdige tas, wandtapijt, sjaal, kussenhoes of stola gemaakt kan worden.

De pakketten zijn in samenwerking met de ontwerpers van de stoffen bedacht, en bestaan uit de benodigde materialen zoals de Nieuw Leids Laken-stof, naaibenodigdheden en instructies.