Actie behoud groen Roomburgerpark

politiek n De gemeenteraad vergadert donderdagavond 20 juni over wel of geen extra kunstgras hockeyvelden in het Roomburgerpark en naast het Trigonterrein aan de Cronesteinkade.

Veel wijkbewoners en organisaties, die zich inzetten voor behoud van groen en diversiteit, hebben grote bezwaren tegen meer kunstgras in het park. Temeer daar mogelijkheden op vrijkomende sportvelden buiten de wijk volgens hen niet serieus zijn onderzocht.

Woensdag 19 juni komen wijkbewoners vanaf 18.00 uur naar het Roomburgerpark om met een actie te laten zien hoe groot zo'n hockeyveld is en hoeveel groen met een extra veld verloren zou gaan. Op een afgezet stuk park ter grootte van een hockeyveld houden zij daar een bijeenkomst.

Woordvoerder Bert Stemerdink van de Vrienden van het Roomburgerpark: "Met deze actie willen wij laten zien hoezeer het park leeft in de wijk en hoe belangrijk een goed bereikbaar park ook voor oudere wijkbewoners is."

Daarnaast wijzen tegenstanders van extra kunstgras op verlies van de al kwetsbare biodiversiteit in het Roomburgerpark.

(vervolg op pagina 7)

. Twee wetenschappers, dr. Rinny Kooi, onder andere botanisch curator van het Singelpark, en prof. dr. Helias Udo de Haes, emeritus hoogleraar Milieukunde, hebben hiervan een inventarisatie gemaakt. Stemerdink: 'Wij hopen dan ook van harte dat de groenste raad en het groenste college ooit eindelijk eens de groene grens gaan trekken en stappen nemen om de bio- diversiteit van het Roomburgerpark te versterken in plaats van aan te tasten. Wij schatten in dat deze maatregelen plus het benutten van sportvelden buiten de wijk ook nog eens aanzienlijk goedkoper zijn dan de huidige voorstellen.'