Saar aan Huis

Vandaag word ik gebeld of wij ook 7 dagen per week mantelzorgondersteuning bieden. Het betreft een mevrouw van 94 jaar zonder familie die met vergevorderde dementie nog alleen thuis woont en een grote NEE zegt tegen het verpleeghuis. Er is al geprobeerd om middels een rechterlijke machtiging mevrouw op te laten nemen maar dat is ook niet gelukt. Mevrouw Brown is nog geen gevaar voor zichzelf of voor haar omgeving is het oordeel.

Mevrouw woont nog zelfstandig in een groot appartement met twee parkieten. 80% van de tijd sukkelt zij in slaap in haar duster voor de TV, ongewassen en met haar haar rechtop. Een half jaar geleden maakte zij zich nog elke dag op en zat er in haar mantelpakje parmantig bij. Sinds een fikse
blaasontsteking en ten gevolge daarvan een delier is zij volledig de weg kwijtgeraakt. Mevrouw is van Britse afkomst en heeft een ijzeren wil. Ze wil geen incontinentiemateriaal dragen en ze wil ook niet douchen. De thuiszorg krijgt het niet voor elkaar want je mag mensen niet dwingen in Nederland om te douchen.

Taak van Saar aan Huis is om 2x per dag eten klaar te maken voor mevrouw, haar was te doen, boodschappen en bed te verschonen en om te proberen mevrouw onder de douche te krijgen en haar incontinentiebroekjes aan te trekken. Mevrouw zegt zelf wel te douchen maar is niet het geval.
Ze zegt NEE ik wil dat niet en zingt vrolijk een Engels kerstliedje en vraagt om een glas witte wijn.

Dus….wij kunnen alleen maar ervoor zorgen dat mevrouw nog enigszins respectvol thuis kan blijven wonen. Maar dat begrip is wel heel ruim geworden…

Nicole Verduijn
Vestigingsmanager Saar aan Huis Leiden e.o.

E: leiden@saaraanhuis.nl, M:06-15329669